eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Ukrán gáztározó építésébe szállna be Magyarország

Ukrajna az Európai Unió tagállamai közül elsőként Magyarországgal köt megállapodást a kishatárforgalomról. Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő Viktor Juscsenko ukrán elnökkel való találkozója után azt mondta: a Magyar Villamos Művek egymilliárd köbméteres gáztározó építését tervezi Ukrajnában.

Elsősorban kultúrpolitikai villámlátogatásra érkezett Ukrajnába a magyar miniszterelnök: Gyurcsány Ferenc és Viktor Juscsenko ukrán elnök a munkácsi várban 63 különböző személyes tárgyból, és 48 festményből, vázlatból álló Munkácsy Mihály-kiállítást nyitott meg.

A protokollbeszédek és a mintegy félórás tárlatvezetés után az ukrán államfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Unió tagállamai közül elsőként Magyarországgal kötnek megállapodást a kishatárforgalomról. Ennek keretében új határátkelők nyílnak, és új vámkezelés is lesz.

Nem lesz új vasfüggöny

Mivel Magyarország a schengeni övezet tagja lesz, ezért 2008. január elsejétől északkeleti szomszédunk állampolgárai már csak vízummal léphetnek be hozzánk. A hamarosan megkötendő megállapodás azonban lehetőséget biztosít a határ mintegy 30 kilométeres körzetében élők számára, hogy 5 évre 20 euró fejében vízumot kaphassanak, és meglátogathassák rokonaikat, ismerőseiket.

A magyar miniszterelnök arról szólt, hogy nem akar új vasfüggönyt a két ország közt; ez nemcsak a magyar kisebbséget, hanem Ukrajna egészét érinti.

Gáztározó-építésbe társulnánk

Szóba kerültek energiaügyek is: a delegáció tagjai közül Veres János pénzügyminiszter és Kapolyi László MSZP-s országgyűlési képviselő, nagyvállalkozó együtt ebédelt Jurij Bojko energetikai miniszterrel.

Gyurcsány Ferenc még ezen találkozó előtt azt mondta: üzleti alapon a Magyar Villamos Művek egymilliárd köbméteres gáztározó építésében és működtetésében venne részt, Juscsenko pedig arról beszélt, hogy az ukrán energetikai hálózatot az európaiba szeretnék integrálni.

Tárgyalnak a főiskoláról

A magyar miniszterelnök még a nap elején kárpátaljai kisebbségi vezetőkkel tárgyalt oktatásról és gazdaságról. Itt napirenden szerepelt a beregszászi magyar főiskola ügye is, ami pár tízmilliós magyarországi támogatással túljuthatna jelenlegi problémáin.

Budai Bernadett kormányszóvivő az InfoRádió érdeklődésére közölte: tovább tárgyalnak majd a kérdésről.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×