eur:
388.48
usd:
360.81
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Merényletkísérlet a magyar külügyminiszter ellen

Egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel merényletet próbáltak meg elkövetni Göncz Kinga külügyminiszter ellen Afganisztánban - közölte a külügyi szóvivő. A célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni.

A külügyi szóvivő elmondta: Göncz Kingát július 11-én, Afganisztánba érkezésének napján értesítették a nemzetközi biztonsági erő hírszerzői, hogy merényletet készülnek elkövetni ellene.

Odze György elmondta: semmilyen részletet nem közöltek velük, így nem tudni, hogy kik és miért akarták a merényletet elkövetni.

A szóvivő kifejtette: Göncz Kinga a Hamid Karzai Afgán elnökkel folytatott megbeszélés után csütörtökön repülővel továbbutazott Mazar-i-Sharifba, ahonnan a tervek szerint a delegáció egyik része gépkocsikonvojjal ment volna a Baglán tartományban lévő Pul-i-Kumriba, ahol a magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoport állomásozik.

A robbanószerkezetet a két települést összekötő úton találták meg és hatástalanították a nemzetközi biztonsági erő katonái. A veszély miatt a miniszter helikopterrel érte el a magyar katonai bázist.

A látogatás után nehezítette a helyzetet, hogy a helikopter meghibásodott, így a miniszternek autókonvojjal kellett megtennie az utat vissza Mazar-i-Sharifba.

Kétnapos program

Göncz Kinga kétnapos afganisztáni látogatása során Hamid Karzai Afgán elnökkel, Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszterrel, Zarar Ahmed Mokbal belügyminiszterrel, valamint az afgán parlament alelnökével és a képviselőház több tagjával áttekintette a közép-ázsiai térség gondjait és Magyarország szerepét az afganisztáni újjáépítésben.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön - afganisztáni útja zárónapján - felkereste a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot, és megbeszélést folytatott Mahamad Alam Iszakzajjal, Baglán tartomány kormányzójával is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×