eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Madrid kemény fellépést ígért az ETA ellen

Határozottságot ígért a Baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezet terrorja elleni harcban a spanyol kormány. "Könyörtelenül fogunk eljárni a terrorfenyegetéssel szemben" - idézte José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnököt a vasárnapi spanyol sajtó. Az államnak térdre kell kényszerítenie az ETA-t - tette hozzá.

A baszk szakadár szervezet kedden, 14 hónap után felmondta az általa meghirdetett tűzszünetet, és újabb merényletekkel fenyegetőzött. A szocialista Zapatero-kormánynak korábban azt vetették szemére, hogy túlságosan engedékenyen bánik az ETA-val.

Vasárnap felgyújtottak egy autóbuszt a baszkföldi Barakaldo városában, nem messze Bilbaótól, a tettesek feltehetően az ETA-hoz tartoztak. A támadásban senki sem sérült meg.

A rendőrség adatai szerint három, arcát elfedő támadó lobbantotta lángra a járművet, miután kiszállásra kényszerítette a sofőrt. A tovaterjedő lángokban mintegy tucat parkoló autó is kiégett.

Az észak-spanyolországi Bilbao és Pamplona városokban szombaton körülbelül 5000 ember tüntetett az ETA terrorja ellen. A nagygyűléseken csaknem minden demokratikus párt képviseltette magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×