eur:
395.34
usd:
356.61
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Sörrel avatták fel a legújabb víz alatti gyilkost

Vízre bocsátották a brit haditengerészet legújabb atom-tengeralattjáróját, az Astute-ot. Érdekesség, hogy ez az első hadihajó, amelyet Camilla cornwalli hercegnő avatott fel.

A támadó tengeralattjárót négyéves késéssel adták át, így nem csoda, hogy a politikusok és a katonák különleges lelkesedéssel fogadták az elkészültét.

Lord Drayson védelmi miniszter igazán figyelemre méltónak nevezte a hajót, "amelynek jelentőségét nem lehet alábecsülni".

A haditengerészet parancsnoka, Sir Jonathon Band elképesztően erősnek minősítette a tengeralattjárót, amely a világ bármely pontján képes lesz tevékenykedni a következő évtizedekben.

Az Astute megépítése során nemcsak a határidőket, hanem a költségkeretet sem sikerült betartani. Az első három egység - a negyediket csak néhány hete rendelték meg - 3,5 milliárd fontba (1260 milliárd forint) kerül, ami 900 millió fonttal haladja meg a tervezett büdzsét.

A hajót a gyártó üzemben, Barrow-in-Furness-ben avatták fel, az eseményen építőmunkások, iskolás gyerekek, a haditengerészet tagjai és politikusok vettek részt.

Na és persze Károly herceg felesége, Camilla cornwalli hercegnő, ő avatta fel a tengeralattjárót egy palack sörrel, amelyet a hajó legénysége főzött.A hajót élenjáró technikai megoldások jellemzik, nukleáris reaktorát egyszer sem kell újratölteni a 25 évesre tervezett élettartama alatt.

A modern atom-tengeralattjárókhoz hasonlóan az Astute is sokáig maradhat a mélyben - az ivóvizet és az oxigént is a tengervízből állítja elő - körbehajózhatja úgy a Földet, hogy nem emelkedik a felszínre.

Fegyverrendszerét a pontosság jellemzi. Mivel vadász-tengeralattjáróról van szó, nem képes ballisztikus rakéták hordozására, fegyverzete 38 Spearfish torpedóból, továbbá UGM-Harpoon és Tomahawk Block III cirkálórakétákból áll. Valamennyit a hat darab 533 milliméteres torpedó cső egyikéből indíthatják. A hajó telepíthet haditengerészeti aknákat is.

Az Astute számokban

A tervek szerint 2009-ben hadrendbe álló atommeghajtású támadó tengeralattjáró vízkiszorítása lemerülve 7.800 tonna. Hossza 97 méter, törzsének legnagyobb átmérője 11,3 méter, merülési magassága 10 méter.

Meghajtását egy Rolls-Royce PWR2 reaktor biztosítja, emellett rendelkezik egy 1900 kilowatt teljesítményű dízelgenerátorral is. Sebessége lemerülve 54 kilométer/óra, merülési mélysége legalább 300 méter.

Legénysége 98 fő, de akár 109 embert is a fedélzetére vehet.

Az Astute gerincfektetésére 2001. január 31-én került sor, testvérhajói közül az Ambush-éra 2003. október 22-én, míg az Artfuléra 2005. március 11-én. A negyedik egységet, az Audacious-t májusban rendelték meg.

Az új hajók a héttagú Trafalgar-osztályú egységek helyét veszik át Õfelsége Haditengerészetében. Elődeiknél 25 százalékkal nehezebbek és 30 százalékkal hosszabbak.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 04:00
×
×
×
×