eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Véres kakaó

A kakaó az egyik fő bűnös abban, hogy az öt évvel ezelőtti polgárháború óta sincs béke Elefántcsontparton, állítja egy nemzetközi jogvédő csoport.

A tavalyi amerikai játékfilm óta valószínűleg sokan hallottak a véres gyémántokról. A Global Witness nevű csoport - amelynek egyik alapítója Soros György Nyitott Társadalom Intézete - jelentése arra figyelmeztet, hogy Afrika véres konfliktusai mögött minden esetben valamilyen gazdasági érdek is meghúzódik.

A gyémántbányászatból befolyó pénzek egy részén azokat a fegyvereket vásárolják, amelyek Sierra Leone és Libéria szembenálló csoportjainál vannak, a Niger folyó deltájában pedig az olajkitermelés nyereségéből pénzelik az ott harcolókat, állítja a Global Witness.

A 2002-es lázadás óta gyakorlatilag kettéosztott Elefántcsontparton mindkét oldal kakaótermelői pénzelik a fegyvereseket - mondja a jogvédő csoport.

Bár az egykori francia gyarmatot 2003 óta elméletileg egy nemzeti egységkormány vezeti, az ország északi felét muzulmán lázadók ellenőrzik, a déli részt a kormánycsapatok és a két övezet határán pedig francia békefenntartók járőröznek.

A kakaó Elefántcsontpart fő exportterméke, az ország adja a világ teljes termelésének több mint egy harmadát. A második legnagyobb exportőr a szomszédos Ghána. Elefántcsontpart közel 18 milliós lakosából több mint kétmillióan élnek kakaótermesztésből.

A Global Witness szerint a kakaópénzekből évente több millió dollárt fordítanak fegyvervásárlásra a megosztott országban, mindezt az amerikai és európai kakaócégek tudtával.

A szervezet szerint ezt talán úgy lehetne megállítani, ha az ENSZ szankciókkal - például kiviteli tilalommal - fenyegetné meg azokat, akik a kakaóexportból származó pénzt fegyveresek támogatására fordítják.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×