eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rendőrterror a lefejezős szekta mészárlása után

Az elmúlt egy hónapban több mint egy tucat embert fejeztek le egy szekta tagjai a kenyai főváros egyik nyomornegyedében. Ennek nyomán a rendőrség az elmúlt három napban brutális rajtaütéseket hajtott végre, amelyben legkevesebb harminc ember halt meg.

Az olasz maffiához hasonló módszerekkel dolgozó Mungiki szekta vérengzése után rendőrök és félkatonai alakulatok tagjainak ezrei lepték el Nairobi Mathare kerületét.

Az egyenruhások válogatás nélkül dúlták fel a bádogviskókat, ütötték-verték a helyieket, lövések is eldördültek. Becslések szerint 30-nál is többen haltak meg a hatósági erőszak következtében.

A rendőrök haragját az váltotta ki, hogy hétfő este két tisztet lőttek agyon, a gyanú szerint a Mungiki tagjai. A nyomornegyed lakói viszont azt állítják, hogy a szekta emberei elmenekültek a kerületből, a rendőrök pedig válogatás nélkül ártatlan embereket gyilkolnak.

A helyiek két tűz közé kerültek, hiszen senki nem meri elárulni, hova húzódtak vissza a Mungiki tagjai, az árulókat ugyanis rövid időn belül lefejezik.

Lázadás, vallás, maffia

A Kenya legnépesebb törzsének (Kikuyu) tagjaiból álló Mungiki az ötvenes években a brit uralom ellen kirobbant Mau Mau felkelésből eredezteti magát.

A rendőrség szerint a kvázi-vallásos alapon létrejött szervezet - tagjai a Kenya hegy felé fordulva imádkoznak, ahol hitük szerint a kikuyuk legfőbb istensége lakik - az utóbbi években maffiaszerű bűnözői csoporttá vált.

A Mungiki védelmi pénzt szed a nyomornegyed minden családjától, az autótulajdonosoknak és az üzlettel rendelkezőknek többet. A vizet és az elektromosságot szintén a szektától kell vásárolni, természetesen magas áron.

Politikai megfigyelők az erőszakhullámot összefüggésbe hozzák a decemberi választásokkal, a rendteremtés ugyanis jó alkalmat szolgáltathat egyes politikusoknak székük megőrzésükhöz.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×