eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Pozsonyban ragadhat az al-Kaida volt tagja

Komoly fejtörést okoz Szlovákiának a májusban letartoztatott al-Kaida terrorista ügye. Az algériai férfi a pozsonyi börtönben vár további sorsára.

A 37 éves Musztafa Labszit nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztatták le a szlovák hatóságok május 4-én. Úgy tudni, hogy az algériai férfit az al-Kaida afganisztáni bázisán képezték ki terroristának, majd részt vett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat végreható terroristák felkészítésében.

Musztafa Labszi először tavaly májusban érkezett Szlovákiába. Röviddel ezután a szlovák-magyar határ közelében fekvő medvei menekülttáborba vitték, majd kitoloncolták Ausztriába, mivel onnan lépett be Szlovákia területére.

Az osztrákok az idén áprilisban a nemzetközi egyezmények értelmében visszatoloncolták Szlovákiába, ahol ismét menekülttáborba került, majd itt tartóztatta le a szlovák rendőrség.

Algéria egyelőre nem kérte a férfi kiadását, ezt legkésőbb hétfőig teheti meg. Úgy tudni azonban, hogy hazájában kivégzés várna a rá, ezért vélhetően Szlovákia nem adja ki a férfit, mivel azzal megsértené az európai emberjogi chartát.

Szélsőségesek az országban

A szlovákiai lapok úgy tudják, hogy Musztafa Labszi kapcsolatban állt az al-Kaida csoport egyik ismert tagjával, Rabah Kadrival, akit az Egyesült Királyság rendőrsége 2002-ben tartóztatott le, amikor Szlovákiából a londoni repülőtérre érkezett.

A rendőrség szerint Musztafa Labszit a brit hatóságok a terrorellenes törvény megszegéséért egyszer már bebörtönözték.

A férfi szabadulása után utazott Szlovákiába, ahol szlovák állampolgárságú felesége és fia él. Feleségével Londonban ismerkedett meg, ott is kötöttek házasságot.

A szlovák titkosszolgálat tavalyi parlamenti jelentésében felhívta a figyelmet az országban tevékenykedő egyre nagyobb muzulmán közösségre, amelynek tagjai között - a jelentés szerint - szélsőségesek is lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×