eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

G8: kompromisszum született

Kompromisszum született a klímaváltozás kérdésében a nyolc ipari ország németországi csúcstalálkozóján. Közben Vlagyimir Putyin és George Bush találkozóján az orosz elnök azt mondta: el tudná fogadni az amerikai rakétarendszert, ha annak egyik elemét Azerbajdzsánba telepítenék.

Angela Merkel német kancellár nem azzal zárja a G8 elnökségét, amivel szerette volna, de azt mondja, együtt tud élni a kompromisszummal.

A kancellár jelentős és fontos előrelépésnek nevezte, hogy a zárónyilatkozat szövege szerint először a jelenlegi szinten stabilizálják a légkörben a szén-dioxidot, majd lényegesen csökkentik az atmoszférába juttatott üvegházi gáz mennyiségét.

Merkelnek tehát le kellett mondania a kötelező és konkrét határértékekről. Cserébe viszont George Bush is igent mondott, sőt, ami lényeges, Washington elfogadta, hogy az ENSZ keretében lépjenek fel a klímaváltozással szemben.

Ez azt jelenti, hogy a többiekkel együtt tárgyal majd a 2012-ben lejáró kyotói jegyzőkönyv utódjának megalkotásáról.

George Bush elnöksége elején még "rosszul alkalmazott tudománynak" nevezte az ember okozta klímaváltozásról szóló elméletet, és kivonta országát a kyotói jegyzőkönyv hatálya alól.

Környezetvédelmi szervezetek, például a Greenpeace és a Föld Barátai azonban üres ígéretnek nevezték a kommünikét.

Úgy tűnik, egy másik - a konkrét napirendben nem szereplő témában - is sikerült megtalálni azt a diplomáciai megoldást, amely egyelőre csökkentheti a feszültséget.

Bár az orosz elnököt feldühítette, hogy Bush Közép-Európába akar rakétavédelmi rendszert telepíteni, most azzal lepte meg az amerikai partnerét, hogy azt mondta: nem ellenzi a rendszert, ha annak egy részét egy azerbajdzsáni orosz radarállomásra telepítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×