eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Kenőpénzzel könnyítették a Gripen landolását?

Nyolcmillió dollár kenőpénzt kapott egy közvetítőként dolgozó osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban - állítja az SVT svéd televízió. A gyártó cég vezetői tagadják a vádakat.

Üzletmenetünket legális módszerekkel folytatjuk, a megvesztegetést pedig sohasem engedtük meg - jelentette ki Åke Svensson, a Saab-gyár vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén.

Öt ország államügyészei dolgoznak hónapok óta, hogy felderítsék a Jaas Gripen üzletet Csehországgal, és most kiderült, hogy Dél-Afrika és Magyarország esetében is voltak titkos szerződések.

A svéd televízió riporterei megszerezték a Gripeneket gyártó Saab cég angol partnerének titkos dokumentumait, amelyeket korábban Svájcba menekítettek.

Ezek alapján kiderült, hogy Alfons Mensdorff-Pouilly, aki a cseh üzletben közreműködött, összesen 80 millió svéd koronának, több mint 2 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott, amit öt részletben fizetett ki MPA nevű cégének a British Aerospace (BAE) Red Diamond, és Prefinor International nevű off-shore cégein keresztül.

Az utolsó kifizetést három hónappal a magyar-svéd kormányszerződés megkötése után kapta az osztrák gróf.

Christer wan der Kvast svéd államügyész együttműködik az angliai, jelentős gazdasági bűncselekményeket vizsgáló hivatallal, amely már hónapok óta nyomoz a British Aerospace által kifizetett vesztegetések ügyében.

Mivel a BAE Svájcba menekítette az iratokat, ezért csatlakozott a svájci, majd a cseh repülőgép-eladások miatt a cseh államügyész is, végezetül osztrák kollégájuk Alfons Mensdorff-Pouilly miatt lépett a munkacsoportba.

Magyar jogász egyelőre nem vesz részt a munkában, de egyáltalán nincs kizárva, hogy a helyzet hamarosan nem változik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×