eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Horváth Ágnes tapasztalata: Hollandiában veszteségesek a biztosítók

Hollandiában több mint egy évvel ezelőtt vezették be az egészségügy finanszírozására a tisztán magánbiztosítókból álló rendszert. Egy év után azonban a biztosítótársaságok azon gondolkodnak, hogy szűkítik a szolgáltatások körét, jelenleg ugyanis veszteségeik vannak. A holland biztosítási modellt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter magyar újságírókkal együtt tanulmányozta csütörtökön.

Veszteségesek a holland magánbiztosítók. Az új egészségügyi finanszírozást 2006-ban vezették be, előtte hatvan évig nem változtattak rajta.

A magánbiztosítók az állami mellett már korábban is jelen voltak a rendszerben, de tavaly óta már csak a magánvállalkozások látják el a finanszírozást.

Az első évben az emberek 18 százaléka váltott biztosítót.

A holland egészségbiztosítási szövetség elnöke elmondta: az első évben csökkentek a szolgáltatások árai, a biztosítók, hogy ügyfeleket szerezzenek, levitték az árakat. Az árháború pedig még tart.

Az InfoRádió kérdésére, hogy így miért éri meg mégis a tevékenység, és miből fedezik a hiányt, az elnök azt mondta: előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy a biztosítási díjak és az egészségügyi ellátás költségei egyensúlyba kerüljenek.

A hiányt pedig jelenleg más, profitot hozó biztosításaikból fedezik, illetve meglévő vagyonukból pótolják.

Hozzátette: a hollandok 90-95 százalékának van kiegészítő biztosítása, amelyből például fizioterápiás ellátásra vagy pszichológusra költenek.

A szövetségnek  37 tagja van, nagy és kisbiztosítók egyaránt. A legnagyobbhoz 4 millió, a legkisebbhez pedig néhány ezer ember tartozik. A biztosítás díját a munkáltató és a munkavállaló fele-fele arányban fizeti.

A holland biztosítók most összegzik tapasztalataikat, és elképzelhetőnek tartják, hogy a kórházakat még hatékonyabb működésre sarkallják, vagy pedig azt, hogy az alapcsomag szolgáltatásait szűkítsék, így érve el a profitot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×