eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Távollétében kezdődött meg a diktátor pere

Libéria egykori elnöke bojkottálta a bíróságot, így a távollétében kezdődött meg a pere hétfőn a hágai különleges bíróságon.

Charles Taylor levélben közölte a bírákkal, hogy "túlsúlyosnak" találja a vádhatóság képviselőit a számára hivatalból kirendelt védőügyvéddel szemben.

Ráadásul nem találkozhatott az általa favorizált jogi képviselővel. Emiatt úgy érzi, hogy nem részesül Hágában tisztességes jogi eljárásban.

Stephen Rapp főügyész kétségbe vonta a volt diktátor állítását, rámutatva, hogy Taylor megfelelő ügyvédet kapott Karim Khan személyében. Emellett biztosították számára a megfelelő ügyvédi javadalmazás eszközeit is.

Taylornak háborús bűncselekmények és emberiesség ellen elkövetett bűntettek miatt kell felelnie a különleges hágai bíróság (TSSL) előtt.

A vádirat szerint hatalma idején véres konfliktust robbantott ki a hazájával szomszédos Sierra Leonéban, amelyben 1991 és 2001 között mintegy 120 ezer ember vesztette életét.

Korábban Libériában szított a diktátor véres polgárháborút, amelyet csak 2003-ban sikerült lezárni. Ez is százezrek életét oltotta ki.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×