eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gumilövedéket akarnak használni a rendőrök

A leghatározottabban elítélte a hétvégi, rostocki erőszakos cselekményeket a német kancellár. Angela Merkel - aki egyben a küszöbönálló G8-csúcs elnöki tisztét is betölti - hangsúlyozta, hogy az erőszakot semmi nem igazolhatja. A szombati tüntetések több mint ezer sebesültet követeltek. Több sebesült állapota súlyos.

A kancellár a kormány nevében védelmébe vette a biztonsági erőket, s reményét fejezte ki, hogy levonják a következtetéseket a hét végén történtekből.

A csúcs ellen tiltakozókat ismét kizárólag békés megmozdulásokra szólította fel, hangoztatva, hogy a békés tüntetők célkitűzéseire a politikusok odafigyelnek.

"Beigazolódtak a félelmek"

Még Merkelnél is határozottabban állt ki a rendőrök mellett Wolfgang Schäuble belügyminiszter. A konzervatív politikus hétfői nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy "beigazolódtak az erőszakos cselekményekkel kapcsolatos várakozások".

Szerinte a biztonsági erők a legnagyobb körültekintéssel, illetve a legmegfelelőbben léptek fel a randalírozókkal szemben.

A hatóságok minden erőfeszítést megtesznek a csúcskonferencia zavartalan lebonyolításának biztosításáért, a részvevő állam- és kormányfők biztonságának védelméért - hangoztatta Schäuble. Ugyanakkor fontosnak nevezte a csúcs elleni békés megmozdulások biztonságának szavatolását is.

A szélsőbalosok provokáltak


A szombati, rostocki demonstrációkban a rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 80 ezer személy vett részt, köztük a Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom, az Attac globalizáció-ellenes szervezet, valamit baloldali és szélsőbaloldali csoportok.

Ez utóbbiak soraiból mintegy 2000 erőszakos tüntető, az úgynevezett autonómok provokálták ki egybehangzó jelentések szerint a súlyos összecsapásokat.

Gumilövedéket akarnak a rendőrök

A történtek után lecsendesedtek a rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket korábban élesen elítélő hangok, sőt több magas rangú politikus még határozottabb intézkedéseket követelt az erőszak megakadályozása érdekében.

A rendőrség szakszervezete sürgette, hogy a biztonsági erők hatékonyabb védelme érdekében engedélyezzék a rendőröknek gumilövedékek használatát.

A szakszervezet vezetői arra hivatkoznak, hogy ez több fejlett országban engedélyezett, s mindez szükséges ahhoz, hogy a rendőrök megvédjék magukat a köveket, gyújtóbombákat és egyéb tárgyakat dobáló támadóktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×