eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Négy új szentje van a római katolikus egyháznak

XVI. Benedek pápa szentté avatott vasárnap négy szerzetest, egy franciát, egy lengyelt, egy hollandot és egy máltait. Ez volt a negyedik szentté avatási szertartás XVI. Benedek pápasága alatt. A zuhogó eső ellenére hívők nagy tömege volt tanúja az eseménynek a vatikáni Szent Péter téren. Több államfő is megjelent a szertartáson.

Marie Eugénie de Jésus Milleret francia rendalapító szerzetesnő, Giorgio Preca máltai rendalapító pap, Lipnicai Simon lengyel ferences és Karel Van Sint Andries Houben holland passzionista szerzetes lépett át a boldogok közül a szentek sorába.

Marie Eugénie de Jésus Milleret 1838-ban alapította meg a Nagyboldogasszony apácáinak rendjét. E rend jelenleg 34 országban van jelen, összesen 1200 apácával. Franciaországban 14 iskolát működtet.

"Marie Eugénie de Jésus Milleret átérezte mennyire fontos intellektuális, erkölcsi és vallási képzésben részesíteni az ifjú nemzedékeket, különösen a fiatal lányokat, hogy felnőttként képesek legyenek gondját viselni családjuknak, és az egyház és a társadalom javát szolgálni - mondta szentbeszédében a katolikus egyházfő.

Málta első szentje lett Giorgio Preca (1880-1962), a Keresztény Tanítás Társaságának alapítója. A társaság a hit terjesztését tűzte maga elé legfőbb céljául.

Giorgio Preca azzal is érdemeket szerzett az egyház és a hívők szemében, hogy számos szent szöveget lefordított máltai nyelvre. Teljeséggel az evangelizációnak szentelte írásait, és mindenekelőtt életének példájával szerzett híveket az egyháznak - állapította meg róla a pápa.

Lipnicai Boldog Simon (kb.1432 -1482) Kapisztrán Szent János 1453-as krakkói látogatásának idején, beszédeinek hatására lépett be az obszerváns ferences rendbe. Rendjében többféle hivatalt viselt, egy időben tartományfőnök is volt.

Az 1482. évi pestis idején hősiesen ápolta a pestises betegeket. Elkapta a járványos betegséget, s a felebaráti szeretet áldozataként halt meg Krakkóban 1482. júl. 18-án. Az egyházi hagyomány szerint sok csodás gyógyulás történt sírjánál. Lipnicai Simon Krakkó egyik védőszentje.

Karel Van Sint Andries Houben holland passzionista szerzetes érdemeit méltatva azt emelte ki XVI. Benedek: tömegesen járultak hozzá az emberek, hogy meghallgassák bölcs tanácsait.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×