eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megközelíti az ezret a rostocki sebesültek száma

Vasárnap délutáni adatok szerint csaknem 1000 ember sebesült meg a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport küszöbönálló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció elleni, tiltakozó megmozdulások során Rostockban.

A helyi rendőrség szóvivője megerősítette, hogy a szombati tiltakozó akció során a tüntetők egy csoportja és a kivezényelt rendőrök között kitört összetűzésekben megsebesült 433 rendőr. Közülük mintegy 30 állapota súlyos.

A megmozdulást szervezők szerint a tüntetők közül legkevesebb 520 a sebesültek száma, közülük mintegy 20-nak súlyos az állapota.

Külföldiek rács mögött

A hatóságok csaknem 150 tüntetőt őrizetbe vettek, többségüket azóta szabadon engedték. Az őrizetbe vettek között hivatalos közlés szerint külföldi állampolgárok - osztrákok, svédek, spanyolok, bolgárok, franciák, japánok és oroszok - is voltak. A rostocki ügyészség 10 német tüntető ellen letartóztatási parancsot adott ki.

A szombati megmozdulásban a szervezők szerint 80 ezren, a hatóságok szerint pedig 30 ezren vettek részt szerte az országból, illetve külföldről is.

Az autonómok kezdték

A G8-csúcs, illetve a globalizáció ellen tüntetők tábora a Greenpeace környezetvédelmi mozgalomból, az Attac nemzetközi globalizáció-ellenes szervezetből, valamint különböző baloldali, illetve szélsőbaloldali csoportosulásokból állt.

Ez utóbbiak egy csoportja, az autonómok kezdték az összetűzéseket. A kivezényelt rendőröket gyújtópalackokkal, festékbombákkal és kövekkel dobálták meg, rendőrautókat gyújtottak és borítottak fel, s kirakatokat zúztak be.A rendőrök ezt követően gumibotot, könnygázt, illetve vízágyúkat vetettek be ellenük.

Élesen elítélte az erőszakos akciókat Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány belügyminisztere. A konzervatív politikus nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy mintegy 2000 tüntető "brutális cselekedeteivel" lerombolta több tízezer tiltakozó békés megmozdulásának képét.

"Jogos és indokolt"

A tartományi miniszter a történtek után különösen jogosnak és indokoltnak nevezte az amúgy hatalmas vitát kiváltó biztonsági intézkedéseket, amelyek összköltsége vasárnapi értesülések szerint mintegy 100 millió euró.

Vasárnap délután hasonlóan foglalt állást a német szövetségi kormány több minisztere is, sőt egyes politikusok a belügyminisztertől még határozottabb és erőteljesebb intézkedéseket követeltek.

A június 6. és 8. között - a Rostock közvetlen közelében fekvő - festői szépségű Heiligendammban sorra kerülő csúcstalálkozó idejére mintegy 16 ezer rendőrt mozgósítottak. A találkozó közvetlen helyszínét egy több mint 12 kilométer hosszúságú, beton-, illetve drótkerítéssel zárták körül.

Megosztott tüntetők

A szombati erőszakos cselekmények megosztották a tüntetők táborát is. Az Attac mozgalom egyik szóvivője az autonómokat vádolta felelősséggel, s jogszerűnek nevezte a rendőrség fellépését.

A szóvivő ismét békés megmozdulásokra szólított fel. A tüntetők egy másik csoportja ezzel szemben a hatóságokat "szakszerűtlen" fellépéssel vádolta, ami az állásfoglalás szerint jelentős mértékben hozzájárult az erőszak kiszélesedéséhez.

A rendőrség minden vádat a leghatározottabban visszautasított. Szakszervezetének vezetője "az erőszak új minőségéről" beszélt.

Konrad Freiberg szavai szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a tüntetők egy csoportja egyáltalán nem érdekelt a békés megmozdulásokban, s számukra teljesen mindegy, hogy a hatóságok miként lépnek fel.

A G8-csúcs elleni tiltakozó megmozdulás vasárnap is folytatódott Rostockban, késő délutánig azonban semmifajta erőszakos cselekmény nem történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×