eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kilencszáz feljelentés rendőri túlkapás miatt

Csaknem kilencszáz lakossági feljelentést tettek szerb rendőrök ellen az év első öt hónapjában túlkapások, visszaélések miatt - írta vasárnap a Blic című belgrádi lap, amelynek beszámolója szerint a probléma egyik gyökere abban keresendő, hogy az elmúlt két évtizedben szinte minden jelentkezőt - így számos bűnözői hajlamú embert is - felvettek a szerb rendőrség soraiba.

Az újság több közelmúltbeli esetet is megemlített, amikor rendőrök bűnözőkre jellemző módon viselkedtek. Május végén például három állampolgárt öltek meg, négy egyenruhást pedig azzal gyanúsítanak, hogy brutálisan megvertek egy fiatalt, mert nem voltak nála személyi okmányai.
A Blic szerint a szerb közvélemény előtt régóta ismertek a gyakori rendőri túlkapások, a belgrádi belügyminisztérium adataiból pedig kitűnik: idén az év első öt hónapjában a lakosság 890 feljelentést tett rendőri túlkapások miatt.

Ljubinko Nikolic, a minisztérium ellenőrzési osztályának vezetője elismerte, hogy a szerb rendőrség nem mentes a hasonló visszaélésektől, s a belső ellenőrzés nem képes megoldani minden problémát, de azt hangoztatta, hogy kollégái legnagyobb része azért mégis szakszerűen végzi munkáját.

Marko Nicovic ügyvéd a másik problémát a rendőrség túlzott központosításában látja. Szerinte ugyanis a szerb pártok hatalomra jutásukat követően ádáz harcba kezdenek a rendőrség feletti ellenőrzés megkaparintásáért, mert ezáltal befolyásolhatják a rendőri állomány összetételét, vagy támogathatják azokat, akik korábban adományokkal segítették őket.

Radovanovic a külső, civil kontroll fontosságát is felvetette, mondván: Szerbiában hiányzik, hogy a nem kormányzati szervezetek és az állampolgárok a rendőrség munkáját illetően betekinthessenek mindenbe, ami nem államtitok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×