eur:
393.26
usd:
353.81
bux:
0
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Megtalálták Anne Frank apjának megrázó leveleit

Anne Frank, a naplójáról híressé vált zsidó kislány apja által írt levelek tucatjaira bukkantak egy levéltárban. Az írásokból kiderül: Otto Frank mindent megpróbált, hogy kivigye családját a nácik által irányított Németországból.

A hetvennyolc levelet Otto Frank Amerikában élő rokonainak és barátainak írta 1941 áprilisa és decembere között, mielőtt Hollandiába szöktek a nácik elől. Azt remélte, ők talán tudnak segíteni családja kimenekítésében.

A család egy amszterdami ház szűk padlásán keresett menedéket a nácik elől 1942-ben, két évvel később azonban elárulták őket.

Az apa Auschwitzba került, de túlélte a fogolytábor borzalmait. Anne Frank, akinek történetét halála után megtalált naplójából ismeri a világ, a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg 15 éves korában, röviddel a világháború vége előtt.

Alig volt esélyük

Otto Frank leveleiből - amelyeket februárban hoz nyilvánosságra a YIVO zsidóságkutató intézet - kiderül: a férfi mindent megtett, hogy kimenekítse családját.

Sürgette akkor már Amerikában élő egyetemi barátját, hogy kérelmezze az ottani hatóságoknál: segítsenek a Frank-család szökésében.

A családfő fejében - a levelek tanúsága szerint - az is megfordult, hogy Kubába meneküljenek, azonban akkoriban rendkívül bonyolult volt kijutni az országból.

Először is kilépő vízumra lett volna szükségük a német hatóságoktól, majd újabb iratokra, hogy átléphessenek Francia- és Spanyolországba, Otto Franknak azonban nem sikerült megszereznie ezeket a papírokat.

A leveleket és azok történelmi hátterét két neves holokausztkutató mutatja be februárban.

Címlapról ajánljuk
Hatalmas változások zajlanak most a Balkánon
Migráció

Hatalmas változások zajlanak most a Balkánon

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint Olaszország, Szlovénia és Horvátország államközi együttműködése arra példa, hogy a nemzetállamok regionális alapon is megosztják erőforrásaikat, illetve közösen lépnek fel az irreguláris migráció elleni küzdelemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×