eur:
393.29
usd:
353.81
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Elmaradt az akasztás, mert elfelejtettek szólni az ügyvédnek

Elhalasztotta a halálos ítélet kihirdetését Taha Jaszin Ramadán volt iraki alelnök ügyében csütörtökön Bagdadban a korábbi iraki rezsim vezető tisztségviselőinek bűntetteit vizsgáló különbíróság.

Az elnöklő bíró bosszús hangon közölte, hogy miután a felperesek ügyvédei nem jelentek meg az ítélethirdetés céljából összehívott ülésen, azt február 12-re halasztották.

Az éppen szabadságon lévő Raúf Abder-Rahmán főbírót ezúttal egyik segítője, Ali al-Kahisi helyettesítette, aki közölte, hogy a felperesek ügyvédeit elfelejtették értesíteni az ítélethirdetésről, ezért nem voltak jelen.

Szaddám Huszein volt iraki elnököt és két másik egykori vezető tisztségviselőt, Barzán at-Tikrítit, a diktátor féltestvérét, az iraki titkosszolgálat egykori főnökét és Avad al-Bandart, az iraki forradalmi bíróság volt elnökét november 5-én a különbíróság halálra ítélte a síita Dudzsail településen 1982-ben végrehajtott, 148 áldozatot követelő mészárlás elrendeléséért.

Ramadánt a bíróság november 5-én a három, azóta kivégzett fővádlottal együtt ítélte el, de ő eredetileg "csak" életfogytiglani szabadságvesztést kapott. Egy fellebbviteli bíróság később úgy határozott, hogy az ítélet túlságosan enyhe volt, és a volt alelnököt is halálra ítélte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×