eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az amerikaiak lehallgatták Diana hercegnőt a halála napján

Csalódást okozott az összeesküvés-elméletek híveinek az a kétmillió fontba kerülő rendőrségi vizsgálat, amely újra megvizsgálta Diana hercegnő és kedvese, Dodi Fayed 1997-es halálos balesetének körülményeit. Kiderült ugyan, hogy az amerikai titkosszolgálat lehallgatta a hercegnő utolsó telefonbeszélgetéseit, de ezek alapján sem lett tisztább a kép.

A DNS-vizsgálat alapján ismét bebizonyosodott, hogy súlyosan ittas volt az a francia sofőr, aki 1997. augusztus 31-én a Diana walesi hercegnőt és szeretőjét, Dodi Fayedet szállító Mercedesszel egy közúti aluljáró pillérének csapódott. Henri Paul szervezetében a francia határértéket háromszorosan meghaladó alkoholszintet mutattak ki.

A DNS-elemzésre azért volt szükség, mert sokan úgy vélték, hogy Henri Paul vérmintáját manipulálták, esetleg kicserélték. A korábbi, 2004-ben lezárt vizsgálatok már bebizonyították, hogy baleset történt, a szerencsétlenséget pedig gyorshajtás okozta.

Szakértők szerint semmi sem utal arra, hogy a tragédiát a brit titkosszolgálat, az MI6 szervezte volna, és arra sem, hogy Diana terhes lett volna halálakor.

Akad azért váratlan fejlemény is. Újsághírek szerint az amerikai titkosszolgálat - a brit társszervek tudta nélkül - lehallgatta Diana telefonbeszélgetéseit a tragédia estéjén. Az összeesküvés-elméletek híveinek azonban újabb csalódás, hogy állítólag ezek alapján sem könnyebb megmagyarázni a hercegnő halálát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×