eur:
394.09
usd:
364.12
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Sugárzó repülőgépek: 33 ezer utast keres a British Airways

A British Airways brit légitársaság két repülőgépén is kimutatták sugárzó anyag nyomait a Scotland Yard nyomozói, akik a polónium 210-es radioaktív izotóppal Londonban megölt egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko halálának körülményeit vizsgálják. A légitársaság több tízezer utassal próbál kapcsolatba lépni.

A brit belügyminisztérium és a British Airways szerda esti londoni közleménye szerint összesen három repülőgépet vizsgálnak. Az egyik gép éppen Moszkvában volt, a másik kettő a londoni Heathrow repülőtéren.

A Boeing 767-esek október 25-e és november 29-e között számos európai nagyvárosban is landoltak. A British Airways igyekszik felvenni a kapcsolatot a 221 járat összesen 33 ezer utasával, az adatokat a cég információs honlapján is közzétették.

A BA külön telefonszámot is megadott azon utasainak, akik az érintett járatokon repültek. Külföldről az információs vonalat a (00 44) 191 211 3690 számon lehet elérni.

A sugárzó anyag jelenlétét a Heathrow-n átvizsgált két gépen észlelték, de a British Airways szerint "nagyon alacsony intenzitású" sugárzásról van szó. A Moszkvában lévő Boeing 767-es vizsgálatára brit szakértők indultak a Domogyedovo repülőtérre.

A gépeket szerdán kivonták a forgalomból, de a BA közlése szerint a vizsgálat csak ezeket a repülőket érinti, és az utazóközönséget veszélyeztető kockázat "alacsony".Korábbi londoni sajtóértesülés szerint az Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkosügynök halálát okozó izotópot repülőgéppel, diplomáciai postazsákba rejtve csempészhették Oroszországból Nagy-Britanniába.

A volt ügynök múlt csütörtöki halálát az eddigi vizsgálatok szerint polónium 210-es radioaktív izotóp okozta, amely valamiképp a 2000-ben Londonba szökött hírszerző tiszt szervezetébe került.

Alekszandr Litvinyenko és olasz kapcsolata, Mario Scaramella november 1-jén találkozott a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében; itt az olasz állítólag egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Az exügynök e találkozó után betegedett meg. Nem megerősített londoni sajtóértesülések szerint halálos ágyán azt mondta: meggyőződése, hogy megmérgezésének elrendelői Scaramellával hajttatták végre a merényletet, jóllehet az olasz ezt határozottan cáfolja, sőt állítja, hogy az ő élete is veszélyben van.

Mario Scaramella, aki az egykori szocialista országok titkosszolgálatainak olaszországi tevékenységét vizsgáló parlamenti Mitrohin-bizottság tanácsadója, Nagy-Britanniában tartózkodik rendőri védelem alatt.

Alekszandr Litvinyenko egy, a halálos ágyán írt levélben a Kremlt és név szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta az ellene szervezett merénylettel.

A Scotland Yard eddig öt londoni helyszínen mutatta ki a sugárzó polónium-izotóp nyomait, köztük abban a szusi-étteremben, amelyben Alekszandr Litvinyenko találkozott olasz kapcsolatával.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×