eur:
394.07
usd:
364.34
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

"Engem is megpróbált meggyilkolni a moszkvai vezetés"

Mérgezéstől tart az az olasz védelmi tanácsadó, aki ott volt a meggyilkolt orosz volt kém, Alekszandr Litvinyenkóval az elhíresült londoni szusi bárban. A jelenleg is bujkáló Mario Scaramella egy londoni klinikán szeretné megvizsgáltatni magát.

Félti az életét az az olasz védelmi tanácsadó, aki találkozott a meggyilkolt volt kémmel, az orosz Alekszandr Litvinyenkóval a londoni szusi bárban. Mario Scaramella attól tart, hogy őt is megmérgezték, ezért szeretné kivizsgáltatni magát.

A férfi a Corriere della Sera olasz napilapnak azt mondta: Litvinyenkónak azért kellett meghalnia, mert "túl sokat tudott", ezért az olyanok, akik hozzá hasonlóan titkok tudói, szintén veszélyben vannak. Mario Scaramella kijelentette: nincsenek kételyei aziránt, hogy a Kreml áll Litvinyenko halála mögött.

Az olasz szakember állítása szerint az elhíresült találkozón átadott egy listát az egykori orosz kémnek, amely az FSB (a szovjet KGB utódszervezete) célpontjait tartalmazta.

A listán (Alekszandr Litvinyenko mellett) szerepelt Borisz Berezovszkij orosz oligarcha, Paolo Guzzanti, a Mitrohin-bizottságot vezető olasz szenátor és maga Mario Scaramella.

A férfi állítja, hogy Moszkva már megpróbálta őt eltenni láb alól, amihez a nápolyi maffia, a Camorra ítéletvégrehajtóit bérelték fel. Scaramella arról is beszél, hogy az olasz szenátort már korábban megpróbálták meggyilkolni ukrán ügynökök, akik bibliákban próbáltak gránátokat becsempészni Olaszországba, de lebuktak.

<

Paolo Guzzanti szenátor

Mario Scaramella állítása szerint az olasz Mitrohin-bizottság felkérésére találkozott több volt KGB-ügynökkel, így Alekszandr Litvinyenkóval is. Az olasz védelmi tanácsadó állítása szerint nincs szerepe a volt ügynök meggyilkolásában, bár találkozott vele az étteremben.

A La Repubblica olasz napilap ugyanakkor vasárnapi számában két, régebben készített interjút közölt Alekszandr Litvinyenkóval és egy másik volt orosz kémmel, Jevgenyij Limarevvel, akik azt állították, hogy Scaramella arra használta a Mitrohin-bizottságban betöltött szerepét, hogy párhuzamosan jobboldali célokkal folytasson hírszerző tevékenységet.

Közben Paolo Guzzanti olasz bizottsági elnök vasárnap azt állította, hogy Litvinyenko közölte vele: volt KGB-s főnöke, Andrej Trofimov figyelmeztette arra, hogy ne utazzon Olaszországba, mert Romano Prodi miniszterelnök orosz ügynök volt. Ezt az információt ugyanakkor posztumusz megjelent interjújában tagadta a meggyilkolt volt orosz kém.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 16:02
×
×
×
×