eur:
395.85
usd:
365
bux:
73926.97
2024. július 31. szerda Oszkár

Radioaktív anyaggal mérgezték meg a volt orosz kémet

Alekszandr Litvinyenko volt orosz kémet polóniummal, egy igen ritka és erősen sugárzó radioaktív elemmel mérgezték meg - jelentették be pénteken a brit egészségügyi hatóságok.

A polóniumot Alekszandr Litvinyenko vizeletéből mutatták ki. Brit orvosok már korábban is megállapították, hogy a volt hírszerző tiszt szervezetébe radioaktív anyag került.

A vizsgálatot vezető Egészségvédelmi Ügynökség professzora, Pat Troop szerint a méreg többféleképpen is bekerülhetett Alekszandr Litvinyenko szervezetébe: elfogyaszthatta ő maga, belélegezhette, vagy egy sérülésen keresztül is a szervezetébe juthatott.

Brit szakértők szerint még soha nem fordult elő, hogy valaki ilyen körülmények között vesztette volna életét a szigetországban.

A polóniumot lengyel származású Marie Curie fedezte fel 1898-ban. Mérgező hatást csak a véráramba kerülve fejt ki.

A volt orosz kém egyébként búcsúlevelében Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta megöletésével. "Önnek sikerülhetett elhallgattatnia engem, de a hallgatásomnak ára van. Ön megmutatta, hogy valóban olyan barbár és kegyetlen, mint amilyennek legádázabb bírálói leírják. Sikerülhetett elhallgattatnia egy embert, de a világméretű tiltakozás, Putyin úr, élete végéig visszaharsog majd a fülében" - írta Alekszandr Litvinyenko.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 16:02
×
×
×
×