eur:
395.14
usd:
365.5
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Luxushajó miatt nem volt áram fél Európában

Nyugat-Európa nagy részében szombaton este a legnagyobb német energiakonszern, az E.ON okozta a hosszabb-rövidebb kiesést az áramszolgáltatásban, mert a vállalat átmenetileg áramtalanította az Ems folyó feletti nagyfeszültségű vezetéket, hogy ezzel is veszélytelenítse egy norvég tengeri utasszállító hajó áthaladását.

Az eset kapcsán az E.ON egyik vezetője elmondta, a múltban is áramtalanították a vezetéket luxus-óriáshajók áthaladásakor az Ems folyón és akkor ez nem járt semmilyen következménnyel.

Eredetileg a hőmérséklet hirtelen lehűlésével és a hálózat ebből fakadó túlterheltségével próbálták indokolni a Nyugat-Európa jelentős részét sújtó átmeneti áramkiesést.

Hétfőn reggel azonban a legnagyobb német energiaszolgáltató cég, az E.ON egyik elnökségi tagja közölte, hogy az Északi-tengerre tartó Norwegian Pearl nevű luxus-tengerjárót akarták teljesen veszélytelenül átengedni az Ems folyón és ezért átmenetileg áramtalanították a csatorna feletti nagyfeszültségű vezetéket.

Utalt arra, hogy ezt rutin-intézkedésnek tekintették, ugyanis a lépés eddig nem váltott ki a szombat estihez hasonló láncreakciót, amelynek okát még nem derítették ki. Az átmeneti lekapcsolás következtében ezúttal túlterheltség lépett fel a többi vezetékben és ez okozta a nemzetközi méretű rövidzárlatot.

Franciaországban a lakosság közel 10 százalékát érintette a kiesés, de hasonló áramszünet volt Olaszország, Belgium, sőt Spanyolország egyes területein. Néhány percre sötétbe borult több német tartomány is.

A rövidzárlat a német vasútra is súlyos csapást mért, mert több mint 100 expressz vonat leállt a nyílt pályákon és zavar lépett fel a csatlakozásokban is. Átmenetileg megbénult a kölni repülőtér forgalma is, mert az áramfejlesztő aggregátorok üzembe helyezése csaknem negyed órát vett igénybe.

Romano Prodi olasz kormányfő a nemzetközi hálózatban fellépett rövidzárlatot kommentálva közös európai áramszolgáltatási hatóság létrehozatalát sürgette.

Később Kóka János magyar gazdasági miniszter is hasonló álláspontra helyezkedett és utalt arra, hogy november közepére Budapestre hívta a kelet-közép-európai országok energetikai kérdésekben illetékes minisztereit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×