eur:
394.85
usd:
365.58
bux:
73761.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A Főtt Bab Városa nevet változtat

Több másik várost követve Bangalore, India számítástechnikai fővárosa is nevet változtat. A városvezetés helyi politikusok és történészek nyomására döntött így, akik szerint a jelenlegi név egy anglicizmusból született, és az ország gyarmati múltjára emlékeztet. Az új név Bengaluru lesz.

Az elnevezéssel a gyökerekhez nyúlnak vissza a város vezetői, hiszen Bengaluru Bangalore neve a helyi Kannada nyelven.

A BBC tudósítója szerint ugyanakkor a névváltásnak nem örül túlságosan a város üzleti közössége, mert úgy vélik: hátráltathatja az "indiai Szilikon-völgy" további fejlődését, ha mára világszerte ismert nevét elhagyják.

Bangalore - ami szó szerint a Főtt Bab Városát jelenti - a névváltoztatással számos más indiai város példáját követi, köztük Bombay-ét, amely évekkel ezelőtt Mumbaira változtatta nevét.

Sokak számára a helyi büszkeség megerősítését és a helyi kultúra megőrzését jelenti a névváltoztatás az egyre növekvő nyugati hatás közepette. Mások szerint azonban egyszerűen idő és pénzpazarlás a névváltás - mondja Sanjoy Majumder BBC-tudósító.

A cégeknek és a kormányzatnak ugyanis hatalmas összegekbe kerül majd a változás. Az erre költött pénz pedig az infrastruktúra fejlesztésére is el kéne, mivel Bangalore, illetve Bengaluru infrastruktúrája nehezen birkózik meg a város újonnan szerzett hírnevének következményeivel.

Bangalore jelenleg 1500 információtechnológiai cégnek ad otthont. Annyi amerikai cég költözött az indiai számítástechnika fellegvárába, hogy az amerikai angolban új kifejezés született azokra, akiknek munkahelyét oda telepítették: "being bangalored", azaz "bangalorizálták".

Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×