eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Menekül a török kormányfő a pápa elől?

Tayyip Recep Erdogan török államfő a NATO lettországi csúcsértekezletén vesz részt, amikor XVI. Benedek pápa hivatalos látogatást tesz Isztambulban, így személyesen nem tudnak találkozni - közölte egy török kormányilletékes szerdán.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy Erdogan távolléte nem a katolikus egyházfő semmibevételét jelenti. Egyúttal sajnálatos körülménynek minősítette a két esemény egybeesését. Törökország a NATO egyetlen muzulmán tagállama, az egyházfő pedig először tesz látogatást muzulmán többségű országban november végén.

"Nem tervezünk találkozót a pápával, miután a kormányfő előrejegyzési naptárában a november 28-29-én a NATO csúcstalálkozója szerepel" - mondta az illetékes.

Felháborodás után

XVI. Benedek november 28. és december 1. közötti törökországi látogatása nemrégiben kis híján kétségessé vált, miután a pápának szeptemberben az iszlámról tett kijelentései felháborodást keltettek az iszlám országokban.

A regensburgi egyetemen mondott beszédében - egy bizánci császárt idézve - az egyházfő az iszlámot karddal terjesztett vallásnak nevezte.

A Sabah című mértékadónak számító török napilap szerint Erdogan "menekül a pápa elől". A cikkíró arra is rákérdezett, miért tartózkodik a látogatás idején külföldön Mehmet Aydin vallási ügyeket felügyelő miniszter.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×