eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az osztrák kancellár megy, de még marad

Két nappal az Osztrák Néppárt választási veresége után lemondott a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép kormány, amely azonban ügyvezető kabinetként továbbra is hivatalban marad.

A kormány lemondását Heinz Fischer államfő tudomásul vette. A Schüssel-kormány az új kabinet megalakulásáig marad hivatalban.

A kancellár ezt megelőzően pártja vezetőségének az ülésén felajánlotta lemondását a választási vereség miatt, azonban a testület egyhangúlag elutasította azt. A pártvezetés felhatalmazta Wolfgang Schüsselt, hogy ő vezesse pártja küldöttségét a koalíciós tárgyalásokon.

Az Alfred Gusenbauer vezette Osztrák Szociáldemokrata Párt megerősítette, hogy elsősorban a néppártiakkal kezdenek tárgyalásokat koalíciós kormány megalakításáról.

Wolfgang Schüssel ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a győztesek még nem kérték fel a pártját a koalíciós tárgyalások megindítására.

Szociáldemokrata siker

A vasárnapi parlamenti választásokat az Osztrák Szociáldemokrata Párt nyerte, amely nem hivatalos eredmény szerint 68 mandátumot szerzett a 183 fős törvényhozásban. Az Osztrák Néppárt másfél százalékkal lemaradva 66 mandátumot szerzett.

Harmadik a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt lett 21 mandátummal, majd az Alexander Van der Bellen irányította Zöldek 20, a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért tömörülés 8 képviselői helyet szerzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×