eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Legalább egymillióan vinnék más városba az Európai Parlamentet

Strasbourgban egymillió aláírást adott át az unió soros elnöki tisztét betöltő Finnország európai ügyekkel foglalkozó miniszterének egy svéd képviselő.

Cecilia Malmström májusban indított útjára egy internetes felhívást, amelyben azt sürgette, hogy az Európai Parlament költözzön Strasbourgból Brüsszelbe.

A politikus úgy véli: ezzel csökkenteni lehetne az európai adófizetők pénzének herdálását.

Az Európai Parlament jelenleg három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, titkársága Luxemburgban van, a képviselők pedig minden hónapban négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek.

Az Európai Parlament titkárságának számításai szerint évi 209 millió eurót lehetne megtakarítani, ha minden tevékenységet egy helyen végeznének.

A székhelyekről a tagállamok kormányai dönthetnek; a kérdésben minden ország támogatására szükség lenne.

A strasbourgi székhely megszüntetését Párizs ellenzi, mert az ottani ülésezés komoly bevételt jelent az elzászi városnak, emellett növeli Franciaország presztízsét.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×