eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Csalással gyanúsítja az EU a Strabag-botrány kirobbantóját

Csalással gyanúsítja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az ausztriai parlamenti választásokon induló Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselőt, aki a közelmúltban azzal vádolt meg többek között magyar parlamenti pártokat, hogy törvénytelen adományokat fogadtak el a Strabag osztrák építőipari konszerntől.

Eddig is nyilvános volt, hogy az OLAF eljárást folytat Martin ellen, a konkrét vádakról azonban eddig csak találgatások láttak napvilágot.

A hivatal épp a minap fejezte be az eljárást az EP-képviselővel szemben, s továbbította jelentését az osztrák államügyészségnek.

A képviselő titkársága körül bukkantak visszaélésekre

Mint a kiszivárgott OLAF-jelentésből kiderül, Martin 2004-ben nem tájékoztatta az Európai Parlamentet arról, hogy lejárt a titkárságán dolgozó munkatársainak munkaszerződése, s EP mandátumának 2004. júliusi lejártáig egy megbízottja felvette a munkatársaknak járó pótlékot, összesen mintegy 40 ezer eurót.

Emellett 1999 és 2003 között olyan személyek vagy vállalatok is forrásokhoz jutottak a Martin számára asszisztensek foglalkoztatására rendelkezésre bocsátott keretből, akiket az EP-képviselő nem jelentett be segéderőként. Az okozott kár az OLAF szerint meghaladja a 190 ezer eurót.

Martint ezen kívül azzal is gyanúsítják, hogy 2001-ben a titkárság fenntartására szolgáló összeg egy részét jogellenesen csalta ki az EP-től. Mindezek mellett az eljárás során még a hivatal követelése ellenére sem bocsátott rendelkezésre bizonyos iratokat, s nem oldotta föl munkatársait a titoktartási kötelezettség alól.

"Abszurdak és légből kapottak a vádak"

Az osztrák politikus péntek este "teljesen abszurdnak" és "légből kapottnak" nevezte a terhére rótt vádakat. Egy demokratikusan megválasztott népképviselő "megrágalmazására tett ismételt kísérletnek" és a "hivatali önkény klasszikus esetének" nevezte a gyanúsításokat, amelyeket kikért magának.

Martin szerint az MSZP pénzt kapott a Strabagtól

A független képviselőjelölt a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában azzal vádolta Alexander Zach osztrák szociáldemokrata párti képviselőjelöltet, hogy a politikus 2004-ben a Strabag építőipari vállalattól a magyarországi M5-ös autópálya építésével kapcsolatban 15,2 millió eurós jutalékot kapott, s az összeget a saját cégén, az Eurocontacton keresztül továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak.

Zach úgy nyilatkozott, hogy a szocialistáknak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberális pártnak (SZDSZ), és azt is csak 150-200 ezer euró közötti értékben.

Az MSZP és az SZDSZ is cáfolt

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke pénteken kijelentette, sem a párthoz, sem a Szabó Miklós Alapítványhoz nem érkezett semmilyen pénz sem a Strabagtól, sem bármely más osztrák vállalkozástól. Az MSZP ugyanaznap szintén cáfolta, hogy bármiféle támogatást kapott volna a Starbagtól vagy Alexander Zach cégétől.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×