INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szlovák bírálat Ficónak

Infostart / InfoRádió
A Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a szlovák miniszterelnök csődöt mondott a szélsőségek elleni harcban. Bugár Béla egy televíziós vitaműsorban élesen bírálta Robert Ficót, aki - mint mondta - nem lépett fel időben és erélyesen a magyarellenes megnyilvánulásokkal szemben.

Bugár Béla a T3 hírtelevízióban elkésettnek nevezte a miniszterelnök vasárnapi megnyilvánulását, amelyben ugyan elítélte a szélsőségek mindenféle megnyilvánulását mindkét oldalon, ám nem határolódott el a kormányban résztevő Szlovák Nemzeti Párt elnökének magyarellenes kijelentéseitől.

Bugár Béla ugyanakkor dicsérően szólt a rendőrség határozott fellépésről, és kifejezte reményét, hogy a pénteki nyitrai incidens tetteseit is mielőbb sikerül elfogni.

A szlovákiai sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az üggyel kapcsolatos hétvégi nyilatkozatháborúval.

A Pravda címben idézi Robert Fico kijelentését, miszerint Szlovákiának senki nem diktálhat.

A miniszterelnök többek között így reagált Gyurcsány Ferenc felszólítására, hogy személyesen is határolódjon el a magyarellenes megnyilvánulásoktól.

Fico ugyan határozottan kijelentette, hogy ő és kormánya elítéli a legutóbbi incidenseket és keményen fellép a szélsőséges megnyilvánulások ellen, ám azt is hozzátette, hogy Szlovákia szuverén ország, és kormánya tudja, mit kell tennie.

Megengedhetetlen - mondta a szlovák miniszterelnök -, hogy bárki is diktáljon ennek a kormánynak, és meghatározza, mit tegyen.

A Smer cimű napilap kommentátora ma élesen bírálta Robert Fico magatartását és reakcióit.

A cikkíró nem tartja túlzottnak a magyar kormányfő elvárását, hiszen a magyar nemzetiségű diáklány elleni támadás túlment a szóbeli sértegetésen.

Az, hogy valakit nemzetiségi hovatartozása miatt bántalmaztak, azonnali, határozott elítélésre adott okot, Robert Fico azonban sokáig hallgatott. Még akkor is, amikor már a Szlovák Nemzeti Párt is elítélte a támadást - írta a Smer.

A cikkíró helyteleníti, hogy a kormányfő nem a magyar diáklány elleni támadásra reagált, hanem azokra a szemrehányásokra, amelyek azt kifogásolták, hogy nem foglal állást.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk