INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Romániában gondot okoz a több ezer medve

Infostart / InfoRádió
Míg Nyugat-Európa erdőiből kipusztultak a barnamedvék, Romániában túlszaporodásuk okoz gondot.

Románia erdői optimális körülmények között 4.000 barnamedvének biztosíthatnának élőhelyet, a medvék száma azonban az utóbbi években 7.000-re nőtt.

Erről Vasile Lupu, a Mezőgazdasági Minisztérium erdőügyekben illetékes államtitkára beszélt abból az alkalomból, hogy közvitára bocsátották a 2006-2007-es vadászszezon kilövési kereteit.

A környezetvédelmi minisztérium által beterjesztett javaslat szerint a tavalyi 250 helyett az idén 300 medve kilövését kellene engedélyezni. A mezőgazdasági minisztérium államtitkára viszont 400-as keretet szeretne jóváhagyatni.

A medvék túlszaporodása ugyanis egyre több bajt okoz. Az állatok rendre megdézsmálják az erdők közelében levő szántóföldeken a termést, és az emberekkel is egyre gyakrabban kerülnek összetűzésbe.

Júniusban Brassó peremén az erdőben bicikliző fiatalokra támadt egy több száz kilós mackó, egyiküknek könnyebb sérüléseket okozva.

Az illetékesek szerint a medvék életvitele is megváltozott. Nem érik be immár az erdei málnával, áfonyával, ha termesztett gyümölcsöket, kukoricát is ehetnek, vagy netán az emberek által eldobott ételmaradékot gyűjthetik össze a kukákból.

E változások következménye, hogy míg korábban egy medveanya egy-két bocsot hozott a világra, most két-három bocs a jellemző, de egy romániai erdőben ötbocsos medvét is regisztráltak, ami világszenzációnak számít.

Romániában egyébként egy közepes medve kilövéséért 6-7 ezer eurót kell kifizetni a vadásztársaságoknak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk