eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Perújrafelvételi kérelem Wass Albert ügyében

Romániában perújrafelvételi kérelmet nyújt be a háborús bűnösként 1946-ban halálra ítélt Wass Albert író ügyében egy marosvásárhelyi ügyvéd.

Kincses Előd az igazságszolgáltatás által eddig nem ismert újabb levéltári iratokkal támasztja alá kérését.

Az ügyvéd közölte: a család felkérésére nyújtja be a kolozsvári törvényszék mellett működő ügyészségre a semmisítő per indítására vonatkozó kérelmet.

Az új dokumentumokról Kincses Előd elmondta: az egyik azt bizonyítja, hogy 1940-ben a Kolozs megyei Vasasszentgothárdon a magyar hadsereg által elkövetett gyilkosságok esetében a felbujtó nem az író, hanem az édesapja, Wass Endre volt.

Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a trianoni szerződést követő földreform után Wass Endre birtokának jelentős részét a falu román parasztjai között osztották szét, ezért a gróf feszült viszonyban volt a helyi románokkal.

A pitesti katonai levéltárból előkerült dokumentum szerint Wass Endre a később meggyilkolt románok letartóztatásakor Vasasszentgothárdra utazott, de fia nem tartott vele.

A vádirat viszont éppen Wass Albert odautazását tekintette terhelő bizonyítéknak az író halálra ítélésében.

Kincses Előd 2003-ban Tőkés László ügyvédje volt abban a perben, amelyet a református püpök az RMDSZ ellen indított egy bukaresti bíróságon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×