eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tűzszünet rakétákkal

Libanonban újabb rakétákat lőtt ki hajnalban a Hezbollah síita szervezet a hétfő óta érvényben lévő tűzszüneti megállapodás ellenére.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint a tíz lövedék nem érte el a zsidó állam területét, hanem Libanon déli részén csapódott be. Áldozatokról nem érkezett hír.

Közben a libanoni védelmi miniszter közölte: 15 ezer katonát vezényelnek a héten a Lítáni-folyó északi partjának térségébe.

Eliász Murr hozzátette: várhatóan tíz nap múlva megérkeznek az első nemzetközi csapatok is.

Izrael egyelőre nem vonja ki valamennyi egységét Libanon területéről; az összes katona akkor távozik, ha az ENSZ erői már a térségben lesznek.

A Hezbollah libanoni siíta szervezet ezzel egy időben közölte: csak akkor teszik le a fegyvert, ha az izraeli hadsereg kivonul az országból.

Hétfőn izraeli katonák két esetben tüzet nyitottak a Hezbollah fegyvereseire, akik közül hatan meghaltak.

Az incidensektől eltekintve a Hezbollah és Izrael is tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz.

Korábban Tamás Lajos libanoni magyar nagykövet az InfoRádióban elmondta: sok menekült visszaindult Libanon déli részébe.

A fegyvernyugvás létrejötte után izraeli tisztségviselők és a Hezbollah vezetői is győzelemről beszéltek.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője azt mondta: jelentős sikernek számít, hogy felszámolták Dél-Libanonban a siíta szervezet katonai jelenlétét.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője ugyanakkor úgy fogalmazott: stratégiai és történelmi jelentőségű győzelmet arattak a zsidó állam hadserege fölött.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×