INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A libanoni tűzszünet első napja

InfoRádió / MTI
Életbe lépett hétfőn, közép-európai idő szerint reggel hét órakor az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti tűzszünet. Helyszíni jelentések szerint határidőre valóban elhallgattak a fegyverek Dél-Libanonban.

A fegyvernyugvást az első napon kora estig három incidens zavarta meg: izraeli katonák Dél-Libanon három különböző pontján lelőttek összesen hat Hezbollah-fegyverest. Izraeli tájékoztatás szerint a katonák minden esetben önvédelemből nyitottak tüzet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született tűzszünetet egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban. A 34. napjába lépett ellenségeskedés összesen több mint ezer libanoni és izraeli halálos áldozatot követelt.

Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: a katonák parancsot kaptak, hogy ne kezdeményezzenek semmilyen akciót, de "mindent megtesznek az ellenük irányuló csapások kivédése érdekében".

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője korábban azt közölte: tiszteletben tartják a BT-határozatot, de mindaddig folytatják a harcot, amíg izraeli katonák maradnak Dél-Libanonban, és csak akkor vetnek véget az Észak-Izrael elleni rakétatámadásoknak, ha Izrael is felhagy légi csapásaival és a libanoni polgári lakosságot sújtó támadásaival.

Hazaköltöznek a menekültek Libanonban

Elkezdtek visszaköltözni Libanon déli részére az Izraellel vívott háború miatt korábban elmenekült lakosok. A tűzszünet idején mindkét fél a saját győzelmét hirdeti.

Magyarország libanoni nagykövete az InfoRádióban elmondta, hogy hétfőn csomagokkal megrakott autók hagyták el a várost.

Főleg Bejrut déli részén, a síiták lakta területekről hagyták el rokonaik vagy ismerőseik házát a dél-libanoni síiták.

A Hezbollah pedig olyan szórólapokat osztogatott, amelyen saját érdemeiknek tulajdonítják a tűzszünetet - közölte Tamás Lajos.

A címlapról ajánljuk