INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Izrael tovább támad

InfoRádió / MTI
Az izraeli kormányfő jóváhagyta országa libanoni offenzívájának kibővítését, mert elégedetlen azzal a tárgyalási folyamattal, amely a Biztonsági Tanácsban zajlik a tűzszünetre vonatkozó határozat kapcsán. Közben csökken az izraeli kormány támogatottsága.

Ehud Olmert úgy döntött, hogy Izrael kiszélesíti a Libanon elleni offenzívát. A hírt Jeruzsálemben közölte egy meg nem nevezett forrás.

"Két napja azt mondtuk, hogy tüzet szüntetünk akár katonai, akár diplomáciai értelemben. Mivel úgy látjuk, hogy a tűzszüneti alku az ENSZ-ben nem mutatja a várt előrehaladást, engedélyt adtunk a katonai akcióra" - közölték.

A döntés előtt az izraeli miniszterelnök több órán át tárgyalt Amír Perec védelmi miniszterrel.

Csökken az izraeli kormány népszerűsége

Közben izraeli felmérések tanúsága szerint egyre kevesebben vélik úgy, hogy a kormány jól kezeli a konfliktust, ezzel egyidőben pedig nő a kétely az izraeli győzelmi esélyekre vonatkozóan.

A kormány népszerűsége valószínűleg azért csökken, mert a közvélemény szerint a hadsereg nem képes megállítani a Hezbollah szüntelen támadásait.

Egy másik közvélemény-kutatás szerint csak minden ötödik izraeli véli úgy, hogy ha most véget érne a háború, azt győzelemnek lehetne tekinteni, míg 30 százalék szerint Izrael elveszti a háborút, 44 százalék véleménye szerint pedig egyik fél sem lesz győztes.

A címlapról ajánljuk