eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Watergate - harminckét éve volt

A Watergate botrány miatt, 32 éve kényszerült lemondani amerikai elnöki tisztéről Richard Nixon. Az ügyet a Washington Post két újságírója göngyölítette fel, munkájukat pedig segítette egy "Mély Torok" fedőnevű, magas rangú tisztviselő, akinek személyazonosságára csak tavaly derült fény.

Richard Nixon a televízióban jelentette be 1974. augusztus 9-én, hogy lemond az amerikai elnöki posztról. Bár a végsőkig tagadta, a botrány kirobbanása után két évvel végül is beismerte: tudott a washingtoni Watergate irodaházi betörésről.

1972. június 17-én volt CIA és FBI ügynökök, valamint a Nixon elnök újraválasztására létrejött bizottság egyik tagja behatolt a Demokrata Párt irodaként használt lakásába, hogy ott lehallgatókészülékeket helyezzenek el. Bár a rajtaütés pont az elnökválasztási kampány hajrájában történt, botrány mégiscsak később, az újraválasztott Nixon elnöki mandátumának derekán lett belőle.

Végig tagadott

A Washington Post időközben több fehér házi dolgozóról kiderítette, köze lehetett az ügyhöz. A helyzet fokozódásával felmerült a kérdés, tudott-e Nixon a betörésről. Az elnök váltig állította, hogy nem, Jeb Stuart Magruder Nixon korábbi tanácsadója viszont a vizsgálat során egy szenátori kérdésre elmondta, maga az elnök rendelte el a betörést, hogy a választási kampányban minél többet megtudjon Larry O'Brien demokrata párti elnökről.

Bob Woodward és Carl Bernstein, a Washington Post riportereinek cikksorozata nyomán folyamatosan szorult a hurok Nixon nyaka körül, 1974-ben pedig kénytelen volt annyit elismerni, hogy hat nappal az események után már tudott a betörésről.

Richard Nixon az amerikai történelemben először - és mindeddig egyedüliként - lemondott elnöki posztjáról, hogy elkerülje a kongresszus hivatalos felelősségre vonását. A legnagyobb amerikai politikai botrány felgöngyölítésében Woodward és Bernstein segítségére volt egy magas rangú tisztviselő is, aki "Mély Torok" fedőnéven a névtelenség homályába burkolózva végig bizalmas információkkal látta el őket.

Csak 33 évvel az eset után, tavaly fedte fel kilétét Mély Torok, aki nem volt más, mint Mark Felt, az amerikai hírszerzés akkori igazgatóhelyettese. Nixon lemondását követően Gerald Ford addigi alelnök lett az Egyesült Államok elnöke, aki a politikai megosztottság felszámolása érdekében felmentette Nixont az összes őt ért vád alól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×