INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A gyulafehérvári teológia küzd az önállóságért

Infostart / InfoRádió
Erdélyi római katolikus hívek egy csoportja nyílt levélben kéri a gyulafehérvári érsekséget, álljon el attól a szándékától, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem ernyője alá vonja be a gyulafehérvári teológiát.

Erdély nagy püspökétől, Márton Árontól vett idézettel nyomatékosították mondanivalójukat azok az erdélyi római katolikus hívek, akik a gyulafehérvári teológia önállóságának feladása ellen emeltek szót egy nyílt levélben.

A többek között Ferenczes István és György Attila írók, Macalik Arnold építész és Toró T. Tibor képviselő által aláírt dokumentum szerint történelmi tanulság hogy a mindenkori román hatalom célja a magyar nyelvű intézményrendszer felszámolása.

"Az erdélyi római katolikus hívők soha nem fognak belenyugodni abba, hogy a bástyaként megmaradt egyházi intézmény, a papnevelde, amely közösségünk anyagi áldozatvállalása árán a kommunizmus nyomásának is ellenállt, most önként feladja függetlenségét, mikor a megoldás más útjait kereshetné" - áll a nyílt levélben.

Az aláírók különösen súlyosnak tartják, hogy az 1753-ban létrehozott gyulafehérvári intézményt a magyar közösség akaratának semmibe vételéről elhíresült Babes-Bolyai Tudományegyetembe akarják beolvasztani.

Az intézmény beolvasztásáról elvben már megállapodtak az erdélyi római katolikus főegyházmegye és a Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetői, az aláíráshoz csupán a Vatikán jóváhagyását várják.

Jakubinyi György érsek korábban a Krónika erdélyi magyar napilapnak anyagi szempontokra hivatkozott. Hangsúlyozta, az egyháznak óriási tehertétel az államilag nem támogatott intézmény fenntartása, ráadásul a gyulafehérvári teológiai diplomát a román állam sem ismeri el, aki ilyen diplomával rendelkezik, nem végezhet például hitoktatói munkát az iskolákban.


A címlapról ajánljuk