eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ügynök volt Lech Walesa egykori gyóntatója?

"Delegátus" fedőnéven dolgozott a kommunista titkosszolgálatnak Henryk Jankowski, a gdanski Szent Brigitta-templom egykori plébánosa, Lech Walesa volt lengyel államfő egykori gyóntatója - állítja egy krakkói pap.

Jankowski nevét Tadeusz Isakowicz-Zaleski krakkói pap egy rádióinterjúban hozta összefüggésbe a "delegátus" fedőnevű ügynök személyével, aki egyebek között II. János Pál pápa és a Szolidaritás szakszervezet küldöttségének 1981-es vatikáni találkozójáról is részletesen jelentett.

Jozef Glemp varsói érsek azonban a TV24 televíziós csatornában védelmébe vette Jankowskit, mivel tudomása szerint a titkosszolgálat "delegátus" fedőnevű ügynöke nem papi személy volt.

Lengyelország prímása azt is elmondta, hogy ismeri az informátort, nem kívánja azonban őt megnevezni, mivel "ezt azoknak kell megtenniük, akik a megfelelő dokumentumok birtokában vannak".

A kicsapongó papot két éve mentették fel hivatalából

Henryk Jankowskit, a gdanski Szent Brigitta-templom egykori plébánosát és Lech Walesa, a történelmi Szolidaritás szakszervezet első elnökének, későbbi lengyel államfőnek egykori gyóntatóját 2004-ben mentette fel hivatalából Tadeusz Goclowski gdanski érsek.

A Gdanskban igen népszerű Jankowski a Szolidaritás egyik fő támogatója volt, és templomát annak idején a földalatti ellenzék összejöveteleire is rendelkezésre bocsátotta. A rendszerváltás után viszont antiszemita megnyilvánulásai és kicsapongó életmódja miatt az újságok címoldalára került, és ügyészségi vizsgálat indult ellene kiskorú megrontása miatt.

Jankowski az egyház kommunizmus alatti szerepét vizsgálná

A most elhangzott vád érdekessége, hogy - mint erről a Rzeczpospolita lengyel napilap is beszámolt - Henryk Jankowski 2005 novemberében bejelentette, intézetet alapít a lengyel katolikus egyház kommunizmus alatt betöltött szerepének dokumentálására.

A Jankowski nevét ügynöki tevékenységgel összefüggésbe hozó Isakowicz-Zaleski idén kezdeményezett párbeszédet a katolikus egyházon belüli besúgói tevékenység feltárására.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×