INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Irán "a Hezbollah megvédésére" szólít fel

InfoRádió / MTI
"Az egész iszlám közösséget a Hezbollah megvédésére" szólította fel az Izraellel szembeni konfliktusban Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah.

Az összegyűlt hívek előtt felszólaló ajatollah - az iráni állami televízió szerint - élesen bírálta "az ENSZ hozzá nem értését a libanoni kérdésben".

Az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy "a cionista rezsim és bizonyos kártékony európai országok, például Nagy-Britannia segítségével ki akarja iktatni az iszlámot a térségből".

A síita többségű Irán a Hezbollah fő támogatója, s részt vett annak létrehozásában a nyolcvanas évek elején. Izrael és a nyugati országok azzal vádolják, hogy pénzeli és felfegyverzi a libanoni síita szervezetet. Teherán azonban váltig tagadja ezt, bizonygatva, hogy csupán erkölcsi és politikai támogatást nyújt a Hezbollahnak.

Hamenei ajatollah neveket nem említve bírálta egyes arab országok hallgatását is a konfliktusban, azt sugallva, hogy ezzel az Egyesült Államok malmára hajtják a vizet.

"Egyes arab országoknak, amelyek csöndben maradtak, tudniuk kell, hogy Amerika sohasem fogja tekintetbe venni érdekeiket" - mondta az iráni vallási és politikai vezető.

A címlapról ajánljuk