eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György

Berlin megakadályozná a válság továbbterjedését

Németország azon lesz, hogy megelőzze az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti konfliktusnak a Közel-Kelet más térségeire való átterjedését - mondta szombaton kairói látogatásán Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Nem szerepel viszont a célok között az azonnali tűzszünet elérése.

"Nem fogjuk megengedni a szélsőséges erőknek, hogy ők határozzák meg a Közel-Kelet eseményeit" - szögezte le Steinmeier, miután tárgyalt egyiptomi kollégájával, Ahmed Abul Geittel.

Figyelmeztetett: a jelenlegi konfrontációnak esetleg más tényezők is részeivé válhatnak, de azt már nem fejtette ki, hogy mire gondol.
Steinmeier amerikai kollégája, Condoleezza Rice - aki vasárnap este indul közel-keleti látogatásra - egy korábbi nyilatkozatában kizárta annak lehetőségét, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti harcokban gyorsan tűzszünetet érjenek el, viszont - mint mondta - szeretne egy hosszú távú közel-keleti béketervet.

Steinmeier szerint a nemzetek közösségének Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön ismertetett közel-keleti béketervét kellene megvitatnia.

Eszerint a Hezbollahnak szabadon kell bocsátania az általa július 12-én elrabolt izraeli katonákat, és a szemben álló feleknek fel kell hagyniuk a harcokkal, mielőtt szabályos tűzszünetet kötnek.

A német külügyminiszter közel-keleti körútja keretében vasárnap Izraelbe utazik, és találkozik Ehud Olmert miniszterelnökkel, majd még aznap a palesztin területeken Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Kairóban tárgyalt szombaton Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter is, aki német és amerikai kollégáival ellentétben azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt és a Hezbollahot. A közel-keleti válság Libanon lerombolásához vezethet - vélekedett.

"Figyelembe kell venni a helyzet különlegesen súlyos mivoltát, kérni kell az ellenségeskedések azonnali megszüntetését, és fel kell kutatni a tűzszünethez szükséges feltételeket" - fogalmazott a francia külügyminiszter, miután Geittel tárgyalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×