eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Most a bálnák állnak nyerésre

Ideiglenesen megtiltotta az amerikai haditengerészetnek a hangradarok használatát egy kaliforniai szövetségi bíró, mert a berendezés az árthat a bálnáknak és más tengeri emlősöknek.

A bíró környezetvédők keresetének helyt adva rendelte el a hangradarok használatának felfüggesztését.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Chile, Peru és Dél-Korea összesen 40 hajóval és hat tengeralattjáróval a múlt héten hadgyakorlatot kezdett a Hawaii-szigetek térségében.

A Pentagon hat hónapra felmentette a haditengerészetet annak a szövetségi törvénynek a hatálya alól, amely védi a tengeri élővilágot a középfrekvenciában használt hidroakusztikai lokátoroktól.

A RimPac 2006 manővereken csütörtökön vetették volna be ezeket a szonárokat, amelyek az ellenséges tengeralattjárók bemérésére szolgálnak.

A Természeti Erőforrások Országos Védelmi Tanácsa (NRDC) és más környezetvédők panaszára a kaliforniai bíró egy másik jogszabály, egy környezetvédelmi törvény alapján tiltotta meg a hangradarok használatát.

Határozata szerint más, kevésbé népes tengerrészre kell áthelyezni a gyakorlatokat, ahol kisebb a fajgazdagság és az egyedsűrűség. A tilalom július 18-áig érvényes, amikor a haditengerészet felvonultatja ellenérveit a bíróság előtt.

Az NRDC szerint a középfrekvenciás szonárok ártalmasak a hangkibocsátással tájékozódó tengeri emlősökre, tartós viselkedészavart okozhatnak, ami a pusztulásukhoz vezethet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×