eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lejárt az ultimátum, durvul a helyzet

Az izraeli hadsereg behatolt a ciszjordániai Rámalláhba, majd a katonák körülvették a város rendőrkapitányságát.

Az izraeli hadsereg egyik katonai szóvivője azt mondta: egy olyan épületet zártak körül, amelyben - információik szerint - a másfél hete elrabolt fiatal zsidó telepes gyilkosai bújkálnak.

A 18 éves izraeli férfi elrablását a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres palesztin csoport vállalta magára, majd bejelentette: csütörtökön megölték a telepest, mert Izrael nem állította le a katonai műveletet a Gázai-övezetben.

Az izraeli légierő rakétákkal lőtte a palesztin fegyvereseket és a Gázában lévő Iszlám egyetemet, amely a palesztin területeken kormányzó Hamász központjának számít. A támadásokban egy palesztin meghalt, kettő megsebesült.

Az izraeli katonai rádió bejelentette: Ehud Olmert izraeli kormányfő és Amir Perec védelmi miniszter engedélyezte a gázai-övezeti katonai akció folytatását.

Az izraeli kormány elnöksége közben elutasította azt az ultimátumot, amelyet az izraeli katonát fogva tartó szélsőséges palesztin szervezetek adtak a zsidó államnak arra, hogy szabadon engedjen ezer foglyot.

Korábban nem zárta ki az izraeli vezérkari főnök, hogy tárgyalásokat kezdenek az egy hete túszul ejtett izraeli katona palesztin elrablóival.

Elemzők szerint Dan Haluc nyilatkozata fordulatot jelenthet, mivel Ehud Olmert kormányfő eddig elvetett minden egyezkedést a túszejtőkkel.

A palesztin kormányt irányító Hamász ugyanakkor arra szólította fel a katona fogva tartóit, hogy bánjanak jól foglyukkal és ne öljék meg a túszt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×