eur:
386.87
usd:
355.63
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Titkos tárgyalások a Vatikán és Peking között

A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről tárgyal titokban egy magas rangú vatikáni küldöttség Pekingben - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap.

Ez az első magas szintű vatikáni küldöttség Pekingben azóta, hogy a két állam között 2000-ben megszakadtak a konzultációk, mert II. János Pál pápa szentté avatott 120 vértanú hittérítőt, akiket Kínában öltek meg az évszázadok folyamán.

A látogatást teljes titokban tartják. Joseph Cen hongkongi bíboros ennek ellenére megerősítette a szentszéki küldöttség pekingi látogatásának tényét, amit jó jelnek, "baráti gesztusnak" nevezett.

Peking azt követeli a Vatikántól, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Tajvannal. A Szentszék az utóbbi időben jelezte, hogy kész lenne erre a lépésre a kínai katolikusok millióinak érdekében.

A kínai-vatikáni kapcsolatok normalizálásának fő akadálya elsősorban az, hogy Kína a Szentszék jóváhagyása nélkül nevez ki püspököket.

A két állam 1951-ben szakította meg kapcsolatait, miután a pápai nuncius Tajvanra tette át székhelyét. A Kínai Népköztársaságban ma gyakorlatilag két katolikus egyház létezik, az államilag elismert, amelynek 5 millió híve van, és a "földalatti egyház", amely a Vatikán adatai szerint 8 millió hívőt számlál, és elismeri a római pápa fennhatóságát.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×