INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szeméthegyek és patkánysereg Marseille-ben

InfoRádió / MTI
Több mint kétezer tonna szemét gyűlt fel hétfőre Marseille utcáin, miután a szemetesautók sofőrjeinek sztrájkja miatt hetedik napja nem ürítik ki a kukákat. Vasárnap délután kisebb tűz ütött ki a kikötőváros piacterén, amely az elmúlt napokban szabályos szemétteleppé alakult. Az elviselhetetlen szag mellett a várost megszállták a patkányok is.

Egy hete nem ürítik a kukákat Franciaország egyik legnagyobb városában a szemetesek, akik munkáltatójuktól valódi tárgyalásokat követelnek. A városvezetés ugyanis a kukások előzetes megkérdezése nélkül szüntetné meg a vasárnapi szemétgyűjtést, ami elbocsátásokhoz vezethetne.

A városlakók ráadásul előszeretettel öntik a kukák tartalmát az utcák közepére, azt remélve, hogy így a városi szervek kénytelenek lesznek a kukások helyett azt összeszedni.

A legforgalmasabb környékeken a polgármesteri hivatal 17 tízköbméteres szeméttárolóval és két kamionnal próbál enyhíteni a 30 fokos hőségben komoly közegészségügyi problémával fenyegető helyzeten.

A hulladékkal teli utcákban a hajléktalanok száma is meggyarapodott, a kereskedők pedig már jelentős forgalomkiesésre panaszkodnak.

Marseille lakói 2003-ban már megtapasztalhattak egy kukássztrájkot, ami akkor öt hétig tartott.

A címlapról ajánljuk