eur:
395.86
usd:
367.17
bux:
73958.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Jogvédők az amerikai gyakorlat ellen

Az Amnesty International emberjogi szervezet felszólította az Európai Unió kormányait: akadályozzák meg, hogy repülőtereiken keresztül terrorista-gyanús embereket szállítsanak titokban olyan országokba, ahol kínzásoknak vethetik alá őket.

A szervezet egyúttal nagy összegű kártérítés megfizetését sürgette az amerikai fogolyszállítási program áldozatainak.

Az Európai Unió eheti csúcsértekezlete előtt nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International hét európai államot, köztük Nagy-Britanniát, Olaszországot és Németországot vádolja bűnrészességgel az amerikai titkosszolgálatok által elkövetett emberrablásokban.

A dokumentum felszólítja az unió állam- és kormányfőit, hogy csütörtöki és pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon nyilvánítsák elfogadhatatlannak a gyanús emberek kiadásának ezt a gyakorlatát.

Az írek is beszóltak

Az ír külügyminiszter azzal vádolja Washingtont, hogy Dublin jóváhagyása nélkül szállított egy foglyot országa egyik repülőterének érintésével.

Dermot Ahern egyidejűleg visszautasította azt a vádat, hogy Írország közreműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA titkos fogolyszállításaiban.

Az ír diplomácia vezetője azt mondta: a titkos fogolyszállítás alanya nem egy terrorista, hanem egy Kuvaitból hazaszállított, elítélt amerikai katona volt.

A politikus közlése szerint az esetről az ország délnyugati részén lévő Shannon város repülőterének egyik alkalmazottja tájékoztatta az ír kormányt.

Dick Marty, az Európa Tanács vizsgálója néhány nappal ezelőtt hivatalos jelentésében azt állította, hogy Írország egyike annak a tizennégy európai államnak, amelyek együttműködtek a CIA-vel a titkos fogolyszállításokban, illetve fogolytáborok működtetésében.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×