eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az ENSZ elé kerülhetnek az erdélyi magyar oktatás hiányosságai

Az ENSZ illetékeseihez fordul az önálló magyar felsőoktatásért harcoló Bolyai Kezdeményező Bizottság, mivel szerintük az oktatásban diszkrimináció éri a romániai magyarokat. A szervezet egy - az RMDSZ által is aláírt - nyilatkozattal múlt héten az Európai Unió bővítési biztosát is megkereste.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke szerint többi között a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar karaival kapcsolatban kialakult helyzet, illetve a marosvásárhelyi gyógyszerészeti és orvosi egyetem magyar tagozatának problémái miatt fordultak az Európai Unióhoz, kifogásolva azt is, hogy a műszaki, művészeti és agrártudományos területeken nincs is magyar nyelvű felsőoktatás.

A nyilatkozat foglalkozik a vegyes tannyelvű intézményekkel, ahol egyelőre csak a propaganda szintjén valósulhatott meg a kétnyelvűség, valamint a magyar nyelvű magányegyetemeink akkreditációjával és az állami támogatás kérdésével.

Hasonló levéllel fordultak az ENSZ illetékeseihez is, "az erdélyi magyar oktatást érő diszkriminációra" hívva fel a nemzetközi szervezet figyelmét.

"Míg a romániai magyar lakosság aránya 6,6 százalék, mindössze 1,6 százalék az, aki anyanyelvén tanulhat a felsőoktatásban" - mutatott rá Hantz Péter, hozzátéve, hogy a diszkrimináció a közoktatásban is jelen van, például a 8. és 12. osztályban kötelező román nyelvvizsga formájában, amelyen anyanyelvi szinten kérik számon a román nyelvet a magyar diákokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×