eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megemlékezések a határainkon túl

Számos megemlékezést tartanak március 15-én a határokon túl. A vajdasági Szabadkán első ízben húzhatják fel hivatalosan a helyi magyarok lobogóját. Az Erdélyben szervezett Székely Nagygyűlésre pedig több mint 10 ezer embert várnak.

Több mint 10 ezer embert várnak Székelyudvarhelyre

Az erdélyi magyarság 1990 óta ünnepli szabadon március 15-ét. A hivatalos rendezvénynek az számít, amelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetői mondanak beszédet.

Markó Béla elnök ezúttal szülővárosában, Kézdivásárhelyen emlékezik a forradalomra, a figyelem mégis Székelyudvarhelyre irányul.

A Székely Nemzeti Tanács ide hívta össze a Székely Nagygyűlést, az erdélyi magyarság autonómia iránti igényének megerősítésére.

Az elmúlt 10 napban Romániában hisztériakampány indult a rendezvény miatt - mondta az InfoRádió erdélyi tudósítója.

Március 15-e reggelén azonban már inkább az foglalkoztatta a szervezőket, hogy vajon jelen lesz-e a nagygyűlésen a román államfő, aki részvételét az utolsó pillanatig lebegtette.

Felvonják a magyar zászlót

A Vajdaságban a központi ünnepséget hagyományosan Bácskossuthfalván tartják. Koszorúznak a bánáti Magyarittabén, Zentán és Kanizsán, Bácskertesen pedig Petőfi-szobrot avatnak.

A legjelentősebb esemény azonban az, hogy idén először felvonják a helyi magyarok lobogóját a szabadkai városházára.

Egy nemrég elfogadott törvény lehetővé teszi a nemzeti lobogók használatát azokon a településeken, ahol hivatalos nyelvként használják a kisebbség nyelvét.

A Vajdaságban azt tervezik, hogy a koronás címerrel ellátott zászlót augusztus 20-án és október 23-án is kitűzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×