INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megemlékezések a határainkon túl

Infostart / InfoRádió
Számos megemlékezést tartanak március 15-én a határokon túl. A vajdasági Szabadkán első ízben húzhatják fel hivatalosan a helyi magyarok lobogóját. Az Erdélyben szervezett Székely Nagygyűlésre pedig több mint 10 ezer embert várnak.
Több mint 10 ezer embert várnak Székelyudvarhelyre

Az erdélyi magyarság 1990 óta ünnepli szabadon március 15-ét. A hivatalos rendezvénynek az számít, amelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetői mondanak beszédet.

Markó Béla elnök ezúttal szülővárosában, Kézdivásárhelyen emlékezik a forradalomra, a figyelem mégis Székelyudvarhelyre irányul.

A Székely Nemzeti Tanács ide hívta össze a Székely Nagygyűlést, az erdélyi magyarság autonómia iránti igényének megerősítésére.

Az elmúlt 10 napban Romániában hisztériakampány indult a rendezvény miatt - mondta az InfoRádió erdélyi tudósítója.

Március 15-e reggelén azonban már inkább az foglalkoztatta a szervezőket, hogy vajon jelen lesz-e a nagygyűlésen a román államfő, aki részvételét az utolsó pillanatig lebegtette.

Felvonják a magyar zászlót

A Vajdaságban a központi ünnepséget hagyományosan Bácskossuthfalván tartják. Koszorúznak a bánáti Magyarittabén, Zentán és Kanizsán, Bácskertesen pedig Petőfi-szobrot avatnak.

A legjelentősebb esemény azonban az, hogy idén először felvonják a helyi magyarok lobogóját a szabadkai városházára.

Egy nemrég elfogadott törvény lehetővé teszi a nemzeti lobogók használatát azokon a településeken, ahol hivatalos nyelvként használják a kisebbség nyelvét.

A Vajdaságban azt tervezik, hogy a koronás címerrel ellátott zászlót augusztus 20-án és október 23-án is kitűzik.A címlapról ajánljuk