eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Markó: "az unióban nagyot változik az életünk!"

A Kárpát-medencei magyarság megerősödésről és Románia uniós csatlakozásáról beszélt a március 15-ei ünnepségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Markó Béla hangsúlyozta: a romániai magyar közösség csak összefogással érvényesítheti jogait.

A politikus emlékeztetett: sokféle jogtól fosztották meg az erdélyi magyarságot a huszadik században, így sokféle jogot kell a magyarságnak még visszaszereznie.

Hitet tett az autonómia ügye mellett és külön hangsúlyozta a székelység autonómiájának megteremtését.

"Több mint háromszázezer hektár erdőt szereztünk vissza a székely megyékben. De az a madár hiába a miénk, mert még mindig a szegény ember madara. Az a dolgunk, hogy ezen is változtassunk. Nyugdíjasoknak, pályakezdő fiataloknak, mindenkinek emberhez méltó életet kell biztosítani" - mondta a politikus.

Kijelentette: bízik a magyar nemzet Kárpát-medencei megerősödésében.

A politikus hozzátette: meggyőződése, hogy Romániának mielőbb be kell lépnie az Európai Unióba, mert akkor a romániai magyarság tényleg együtt lesz Magyarországgal.

"Én hiszek abban, hogy az Európai Unióban nagyot fog változni az életünk" - tette hozzá.

Markó Béla beszéde után felolvasták Calin Tariceanu román miniszterelnöknek a nemzeti ünnep alkalmából a magyarokhoz intézett üzenetét.

Terényi János bukaresti magyar nagykövet Gyurcsány Ferencnek a határon túli magyarokhoz intézett levelét olvasta fel az ünneplők előtt.

Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×