eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Milosevic-temetés: Belgrád vagy Moszkva?

Átmenetileg Moszkvában temettetné el a szombaton elhunyt Slobodan Milosevicet a volt jugoszláv elnök fia. Marko Milosevic azelőtt beszélt erről, hogy elindult Hollandiába a volt államfő holttestéért.

Marko Milosevic az orosz fővárosban tartott tájékoztatón azt mondta: a belgrádi hatóságok mindenáron meg akarják akadályozni, hogy apját Szerbia területén helyezzék végső nyugalomra.

Szerbia korábbi vezetőjének fia azt mondta: hat év után vissza mer térni az országba, ha a hatóságok szavatolják édesanyja biztonságát, és azt, hogy a temetés után elhagyhatják az országot.

Közben a nap folyamán egy szerb bíróság érvénytelenítette a néhai jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic özvegye ellen korábban kiadott elfogatási parancsot.

A bírói döntés lehetővé teszi, hogy Mirjana Markovic részt vegyen a hét végén elhunyt férje temetésén, ha Slobodan Milosevic-et Szerbiában helyeznék örök nyugalomra.

Továbbra sem biztos a halál oka

Hágában továbbra sem közölték hivatalosan, hogy mi okozta az egykori jugoszláv elnök halálát. Slobodan Milosevic a Nemzetközi Törvényszék tájékoztatása szerint szívinfarktusban halt meg, hozzátették ugyanakkor, hogy még tartanak a vizsgálatok.

Egy holland toxikológus egy decemberi vérminta elemzésének eredményét ismertetve azt közölte: a volt államfő szándékosan szedett olyan gyógyszert, amely semlegesítette a számára felírt vérnyomáscsökkentő hatását.

A holland szakemberre hivatkozva egy belgrádi lap egyenesen azt írta: megmérgezték Milosevic-et.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte: Moszkva orvosokat küld Hágába, akik ellenőrzik majd Slobodan Milosevic boncolásának eredményeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×