eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Német kémek szivárogtatták ki Irak védelmi tervét?

Az iraki háborút ellenző Németország egy tisztviselője Irak lerohanása előtt egy hónappal átadta az Egyesült Államoknak Bagdad védelmi tervét, amelyet két német titkos ügynök szerzett meg - írja egy bizalmas amerikai katonai tanulmányra hivatkozva a The New York Times.

Az iraki dokumentum átadásával a német hírszerzés jelentősebb segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak, mint amit a német kormány nyilvánosan elismert.

A védelmi terv rendkívüli betekintést biztosított az amerikai hadseregnek például abba, hogy Szaddam Husszein hol és hogyan kívánja bevetni leghűségesebb védelmi erőit.

Németország persze nem az egyetlen olyan állam, amely nyilvánosan ellenezte, a színfalak mögött viszont segítette az iraki háborút.

Egyiptom és Szaúd-Arábia is segített?

Amerikai katonai tisztviselők szerint Egyiptom és Szaúd-Arábia is nagyobb segítséget nyújtott, mint azt nyilvánosan bevallották. Egyiptom például megengedte, hogy amerikai üzemanyag-szállító repülők állomásozzanak az országban. Szaúd-Arábia pedig engedélyezte, hogy amerikai különleges erők támadásokat indítsanak területéről.

A német kormány azonban különösen hangosan kritizálta az iraki háborút. Míg a német kormány elismerte, hogy állomásoztatott titkos ügynököket Irakban a háború idején, kitartott amellett, hogy csak korlátozott formában segítette a Washington vezette koalíciót. Egy múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott német jelentés szerint ez a segítség leginkább a polgári létesítmények azonosítására korlátozódott, nehogy azokat is támadás érje.

A bizalmas amerikai katonai tanulmány állításaira a német kormányszóvivő nem kívánt reagálni a The New York Timesnak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×