eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Madárinfluenza gyanújával vittek kórházba egy román férfit

Romániában madárinfluenzára utaló tünetekkel vittek kórházba egy férfit. A bukaresti járványkórház közlése szerint a 21 éves fiatalember egy dél-romániai faluból származik, ahol február elején jelent meg a vírus a baromfiállományban.

"A betegnek fáj a torka és a feje, légzési nehézségei azonban nincsenek, ami pedig a madárinfluenza egyik elsődleges tünete" - mondta Adrian Streinu-Cercel kórházigazgató. A fertőzést laborvizsgálattal még nem igazolták. A cetatei polgármester szerint a fiatalember családja nem tart baromfikat, ami csökkenti annak veszélyét, hogy a madárinfluenza vírusa fertőzte meg.
/>
/>90 ezer embert vizsgáltak meg Indiában
/>/>
/>/>Indiában 90 ezer embert vetettek alá orvosi vizsgálatnak a hét végén, hogy megállapítsák, nem fertőződtek-e meg a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes, H5N1-es változatával.
/>/>/>/>
/>/>/>Tíz személyt megfigyelés céljából elkülönítettek Gudzsarát állam egyik kórházában. Eddig még senkiről sem bizonyosodott be, hogy megkapta a betegséget. Az ázsiai országban több százezer szárnyast pusztítottak el, miután a múlt héten két államban, Gudzsarátban és Mahárástrában is kimutatták szárnyasokban a madárinfluenza kórokozóját.
/>/>
/>/>Svájcban is mejelent a H5
/>/>
/>/>Svájcban kimutatták szárnyasokban  a madárinfluenza-vírus H5-ös vírustörzsét. A szövetségi állategészségügyi hivatal szóvivője azt nem közölte, hogy vadmadarakról vagy háziszárnyasokról van szó. Cathy Maret annyit mondott, hogy  az Európai Unió brit laboratóriuma állapítja majd meg, hogy a betegség emberre is veszélyes, H5-N1-es változatáról van-e szó. A német hatóságok szombaton jelentették be, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1-es változatát  azonosították a Bodeni-tó német oldalán a parton talált, elhullott vadkacsában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×