eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Brit cég tervezi a szent város fejlesztését Irakban

Egy brit várostervező cég dolgozhatja ki az iraki Nedzsef városának fejlesztési tervét. Ez az első ilyen jellegű megbízás Irakban, amely nyilvánosságra került.

Egyelőre még túl korai lenne megmondani, hogyan fog kinézni az új Nedzsef, hiszen a tervek csak az év végére készülnek el - mondta Martin Crookston, a Llewelyn Davies Yeang igazgatója.

A várostervező cég vezetője úgy véli: a város hitelességének szem előtt tartásával, egyfajta egyensúlyt kell találni a történelmi és a modern Nedzsef között.

Az egyik legnagyobb kihívást a várostervezőknek a síiták szent városának számító Nedzsefet felkereső évi több millió zarándok jelenti majd, hiszen ennek megfelelően kell kialakítani az új városszerkezetet.

A brit várostervező cég egyik leghíresebb-leghírhedtebb munkája a Londontól 50 kilométerre észak-nyugatra fekvő Milton Keynes városa, amely egyeseknek a tágas, modern, rendezett várost, másoknak a bevásárlóközpontok és gördeszka-pályák lélektelen hazáját jelenti.

A tervezőiroda azóta a Cardiff-öböl megújulása és Edinburgh vízparti részének újjászületése fölött is bábáskodott.

Martin Crookstonnak van tapasztalata a közel-keleten is, ő felügyelte a jordán történelmi város, Salt és Dubai régi Bastakia kerületének újjáépítését. A mostanihoz hasonló léptékű feladatot azonban még soha nem kapott a cég.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×